Restitutiepolis in de verdrukking

0

De restitutie zorgverzekering wordt schaarser in 2020 en waarschijnlijk ook duurder dan andere type polissen. Dat stelt informatieplatform Zorgwijzer.

In de aanloop naar het overstapseizoen hebben al twee verzekeraars aangekondigd per 1 januari 2020 te stoppen met het aanbieden van de restitutiepolis. Zo stopt De Friesland met de Vrije Keus Polis en stopt Pro Life met de Principe Polis Restitutiepolis. Beide verzekeraars vallen onder het Achmea concern.

Transparantie of geld

De verzekeraars die stoppen met de restitutiepolis doen dit naar eigen zeggen om het aanbod zorgverzekeringen transparanter te maken, omdat dit een wens is van de overheid en NZa.

“Maar er bestaan sterke twijfels of dit de daadwerkelijke reden is voor verzekeraars”, aldus Koen Kuijper van Zorgwijzer. “Geld zou ook wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Het wordt verzekeraars tegenwoordig namelijk steeds lastiger gemaakt om bij restitutieverzekeringen te sturen op het gebruik van gecontracteerde zorg. Zo gelden de bekende omzetplafonds niet meer voor mensen met een restitutieverzekering.”

“Verzekeraars moeten de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in toenemende mate doorberekenen in de zorgpremie van verzekerden”, meent Kuijper. “We zien dit nu al gebeuren bij Stad Holland, die de premie van hun restitutiepolis met maar liefst 9,25 euro per maand laat stijgen per 2020. Dat terwijl DSW zelf, diens risicodrager, de premie van hun combinatieverzekering met 6 euro per maand verhoogt.”

Restitutiepolis marginaliseert rol verzekeraar

Ook gezondheidseconoom en Associate Professor aan de Vrij Universiteit (VU), Xander Koolman, herkent deze ontwikkeling: “De rol van de zorgverzekeraar wordt gemarginaliseerd in het geval van een restitutiepolis. In het verleden liftten restitutiepolissen vaak mee op de inkoopcontracten van naturapolissen, waardoor de premies weinig uit elkaar liepen. Iemand die als restitutie verzekerde binnenkwam bij een zorgaanbieder, viel dus onder hetzelfde contract als een natura verzekerde. Dit soort trucs worden in toenemende mate bekritiseerd door de toezichthouder NZa en de rechter.”

Vorig jaar bleek al uit een onderzoek van Zorgwijzer dat de premiestijging bij restitutiepolissen aanzienlijk hoger lag dan bij het overige aanbod. Ook in 2020 lijkt die trend zich door te zetten. Restitutieverzekeringen worden steeds duurder in verhouding tot naturaverzekeringen.

Lager rendement

Equalis heeft onderzocht wat het rendement is bij zorgverzekeraars op het gebied van zorginkoop en risicoverevening. Daar blijken grote verschillen te zitten tussen verzekeraars die restitutieverzekeringen aanbieden en verzekeraars die inkoop van zorg als middel kunnen gebruiken om de kosten (en dus premie) te drukken.

Zo behalen OHRA, Nationale Nederlanden en ONVZ (allen volledige restitutieverzekeraars) een beduidend lager rendement op dit vlak dan anderen. Dat ligt volgens Equalis voor een deel aan het middel zorginkoop. Kortom: zorgverzekeraars lopen structureel verlies op niet-gecontracteerde zorg.

Het is daarom waarschijnlijk dat restitutiepolissen alleen maar duurder worden, denkt ook Koolman: “De premie moet echt wezenlijk omhoog. Het is aan de zorgverzekeraar om in te schatten of de burger dat wil gaan betalen. Als die tot het oordeel komt dat burgers niet bereid zijn om een hogere premie te betalen, zullen de restitutiepolissen massaal gaan verdwijnen. Het is systeem is namelijk zo opgezet dat de markt dit moet bepalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.