‘Record in overstappers zorgverzekering’

0

Independer heeft in 2018 een ‘record’ in overstappers van zorgverzekering gemeten. In vergelijking met 2017 stapten 21% méér mensen over via de vergelijkingssite.

Veel mensen kozen laat voor een nieuwe zorgverzekering. Van alle overstappers bij Independer sloot 49% zijn zorgverzekering na de kerst af. Ruim 16% deed dit zelfs op 31 december, de laatste dag voor de deadline.

De analyse van Independer is, ook voor de vergelijkingssite zelf, nog een eerste indruk. Tot uiterlijk 1 februari hebben verzekerden de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Volgende week maakt Zorgverzekeraars Nederland namens alle zorgverzekeraars het (voorlopige) percentage overstappers bekend. In februari volgt het definitieve percentage.

Resitutieverzekering minder populair

De zorgpremies stegen dit jaar gemiddeld met ruim 6 euro per maand. Sommige verzekeraars hielden de basispremies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden tot wel 15,8% ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand, de duurste 134 euro.

De cijfers van Independer laten zien dat de vaak duurdere restitutiepolis (met volledige vrije zorgkeus) elk jaar minder populair wordt. Twee jaar geleden sloot 19% procent van de klanten van Independer nog een restitutiepolis. Vorig jaar daalde dit naar 15%. Voor 2019 koos nog geen 10% voor restitutie.

Ruim 68% van de overstappers sloot dit jaar een verzekering met een verplicht eigen risico van 385 euro. Daartegenover koos ruim 27% voor ophoging van het maximale vrijwillig eigen risico met 500 euro. Hiermee krijg je korting op de maandpremie.

Traditioneel kiezen mannen vaker voor het maximaal verhogen van het eigen risico dan vrouwen. Bijna 33% van de mannen kiest hiervoor. Bij vrouwen is dit 22%.

Lichte stijging aanvullende verzekering

Dit jaar kiest bijna 69% van de overstappers bij Independer voor een aanvullende verzekering. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat mannen zich minder vaak aanvullend verzekeren dan vrouwen. Ruim 65% van de mannen sluit een aanvullende verzekering af. Vrouwen doen dit in bijna 73% van de gevallen. Zeeuwen kiezen met bijna 66% het minst vaak voor een aanvullende verzekering. Flevolanders doen dit met ruim 71% het vaakst.

Niet alleen vergelijken steeds meer mensen verzekeringen hun met hun smartphone of tablet. Ook sluiten ze hiermee steeds vaker een polis af. Dit jaar werd bijna 29% van de zorgverzekeringen met een mobiel apparaat afgesloten. Twee jaar geleden was dat nog 22%. De leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar sluit met ruim 31% het meest mobiel af.

Ook ouderen lijken het gemak van mobiele apparaten langzaamaan te ontdekken. De groep 65-plussers sluit 5% vaker een zorgverzekering af met zijn smartphone of tablet in vergelijking met twee jaar geleden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.