Ieder jaar een andere premie voor de zorgverzekering: hoe kan dat?

0

Aan het einde van het jaar is elke keer de vraag: hoe hoog zal de premie van de zorgverzekering voor het komende jaar zijn? Het valt op dat de premies van de zorgverzekeraars enorm kunnen verschillen. Hierdoor is het basispakket bij de ene verzekeraar goedkoper dan bij de andere verzekeraar.

Hoe kunnen deze verschillen ontstaan en op welke manier beïnvloeden ze de zorgpremie? In dit artikel bespreken we de opbouw van de zorgpremie en hoe deze berekend wordt.

Rekenpremie, premieopslag en reserves

De zorgpremie wordt uit drie verschillende delen opgebouwd en bestaat uit de rekenpremie, de premieopslag en de reserves. Sommige van deze delen hebben betrekking op het beleid van de overheid, terwijl andere delen te maken hebben met de concurrentiepositie van de verzekeraar.

Rekenpremie

Ieder jaar tijdens Prinsjesdag maakt de overheid bekend wat de rekenpremie van de zorgverzekering is. De rekenpremie is een inschatting van de overheid van het bedrag dat aan de verzekerden moet worden gevraagd om ongeveer de helft van de kosten uit de basisverzekering te kunnen dekken. De andere helft van de kosten dient door werkgevers en rijksbijdragen te worden aangevuld. De rekenpremie is een vast bedrag dat voor iedere verzekeraar hetzelfde is.

Bovendien wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt wat de hoogte van het eigen risico is, en welke zorg binnen het basispakket valt. Verzekeraars mogen niet afwijken van de nominale rekenpremie voor de basisverzekering. Dit geldt echter niet voor aanvullende verzekeringen. De premie voor deze verzekeringen mag door de verzekeraar zelf worden bepaald. Als de overheid verwacht dat er veel geld wordt uitgegeven aan de zorg, zal de rekenpremie dat jaar stijgen. Of je dit bedrag uiteindelijk maandelijks aan premie betaalt, hangt af van je zorgverzekeraar. De premieopslag kan de hoogte van de zorgpremie namelijk beïnvloeden.

Premieopslag

De grootste verschillen in zorgpremies tussen de zorgverzekeraars ontstaan door de hoogte van de premieopslag. De premieopslag, die bovenop de rekenpremie komt, wordt door de verzekeraars zelf bepaald.

De opslag is samengesteld uit een aantal belangrijke componenten, zoals het verschil tussen de geschatte rekenpremie en de kosten die de zorgverzekeraar daadwerkelijk verwacht te maken, de financiële verplichtingen die de zorgverzekeraar heeft, de bedrijfs- en schadebehandelingskosten van de zorgverzekeraar, de concurrentiepositie en de hoeveelheid reserves waarover de zorgverzekeraar de beschikking heeft. Er kunnen hierdoor enorme verschillen ontstaan tussen de verschillende verzekeraars.

Reserves

In een jaar kunnen zich diverse financiële tegenvallers voordoen. De meeste zorgverzekeraars zorgen er daarom voor dat zij geld achter de hand houden om deze tegenvallers op te kunnen vangen. Het is immers niet mogelijk dat de zorgverzekeraar stelt dat je zelf de kosten maar moet betalen, aangezien er geen geld is. De premieopslag zorgt ervoor dat er geldt wordt toegevoegd aan de reserves.

Ieder jaar wordt bekeken hoe hoog de reserves zijn. Als er veel geld aan reserves aanwezig is en er geen grote tegenvallers worden verwacht, wordt er soms geld teruggegeven aan de verzekerden. In dat geval wordt geld uit de reserves gebruikt om de zorgpremie te verlagen. Op deze manier kan de zorgverzekeraar een lagere zorgpremie aanbieden.

Ook is het mogelijk dat de zorgverzekeraar een hoge premie voor het basispakket hanteert, maar de aanvullende zorgpakketten zeer voordelig aanbiedt. Daarom is de zorgverzekering vergelijken belangrijk, zodat je weet welke verzekeraar de beste zorg voor jou tegen het scherpste tarief voorstelt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar