Een derde van de jongeren (18-29 jaar) heeft de zorgpremie in het verleden eens niet kunnen betalen. De helft is dan ook bezorgd dat ze de premie in de toekomst niet kunnen voldoen.
Dat blijkt uit een representatief enquêteonderzoek van Independer. Van alle ondervraagden in geeft bijna één vijfde (17%) aan dat zij de zorgpremie al eens niet konden betalen. Hoe jonger de respondent, hoe vaker zij dit aangeven. Bij 18-29 jarigen is dit 32% en bij 60-plussers is het slechts 4%.
De basisverzekering wordt in 2025 opnieuw 100 euro duurder. Daarom maakt de helft van de jongeren zich zorgen dat ze de premie niet meer kunnen betalen, terwijl dit bij 60-plussers een kwart is. Gemiddeld geeft 41% van de respondenten aan hier bang voor te zijn.
Gevolgen betaalachterstand
Bij een betaalachterstand op de zorgpremie blijft de basiszorg verzekerd, aangezien de basisverzekering verplicht is. Wel stopt de aanvullende dekking als er twee maanden niet betaald is, dit geldt ook voor kinderen. Daarnaast is het bij een betalingsachterstand niet mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.
Na zes maanden betaalachterstand wordt een verzekerde aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK), die dan het innen van de betalingsachterstand overneemt.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.