Aanvullende zorgverzekering blijft vaak onbenut

0

Consumenten maakten maar weinig gebruik van hun aanvullende zorgverzekering in 2020. Maar liefst 71% gebruikte de vergoeding van deze aanvullende verzekeringen niet of niet volledig. De vergoeding voor fysiotherapie werd met 73% het vaakst niet gebruikt.

Ruim 75% van de Nederlanders is aanvullend verzekerd, onder wie veel ouderen, en betaalt daar ook flink voor. De tandartsverzekering is opnieuw de meest gekozen dekking (78%), gevolgd door fysiotherapie (66%) en brillen en lenzen (42%).

Gemiddeld gebruikt maar liefst 71% de vergoeding van deze aanvullende verzekeringen niet of niet volledig, blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 2.000 respondenten.

Ruim driekwart van de Nederlanders met een aanvullende verzekering heeft zich verzekerd voor tandartskosten. De meest gekozen dekking is die van maximaal 250 euro per jaar met een vergoeding van 75%. Maar liefst 69% van de aanvullend verzekerden voor tandarts gebruikt de vergoeding niet of niet volledig.

Ook fysiotherapie is een populaire aanvullende zorgverzekering, waarbij een vergoeding van negen of achttien behandelingen het meest wordt gekozen. Voor deze aanvullende verzekering geldt een nóg hoger percentage dat de vergoeding niet of niet volledig gebruikt: 73%.

Een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen staat op nummer drie van de meest gekozen dekkingen. De meesten geven aan een dekking van 100 euro per jaar met 100% vergoeding te kiezen. Maar liefst 70% maakt geen of niet volledig gebruik van de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen.

Effecten corona

Ook de aanvullende pakketten voor medische zorg in het buitenland (95%) en vaccinaties (86%) werden niet tot niet volledig gebruikt. “Dat veel Nederlanders zo weinig van de zorg uit hun aanvullende verzekering gebruiken, kan dit jaar ook te maken hebben met corona,” zegt Suzanne Löwik, zorgexpert van Pricewise.

“Veel mensen mijden reguliere zorg, waardoor zij misschien in tegenstelling tot wat zij hadden verwacht, in 2020 geen gebruik hebben gemaakt van hun aanvullende verzekeringen. Daarnaast gaat bijna niemand op vakantie, waardoor de aanvullende dekking voor medische hulp in het buitenland en vergoedingen voor vaccinaties al helemaal niet worden gebruikt.”

Löwik raadt consumenten aan om ook in 2021 rekening te houden met de actualiteiten en de veranderende wereld rondom COVID-19.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.