Advieskosten uitvaart onder de 100 euro

0

Voor het eerst sinds het provisieverbod zijn de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten onder 100 euro uitgekomen.

Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van Monuta, die de tarieven over 2019 van 832 intermediairs vergeleek. Bijna een derde van de intermediairs brengt eenmalig 75 euro in rekening voor uitvaartadvies. Daarmee is dit het meest populaire bedrag voor uitvaartadvies.

Vast fee zit in de lift

Inmiddels brengt 75% van het intermediair een eenmalig vaste fee in rekening. Deze wijze van beloning groeit ieder jaar weer. In 2014 was dat 64% toen een (doorlopend) serviceabonnement meer ingezet werd. De gemiddelde advieskosten die intermediairs voor hun service vragen is afgelopen jaar net onder de 100 euro uitgekomen terwijl in 2018 dit nog 106 euro bedroeg. De verwachte stabilisatie is uitgebleven.

Advieskosten uitvaart onder de 100 euro

Bron: Monuta

“Mensen willen ontzorgd worden door een financieel adviseur. Dat begrijpt de markt steeds beter. Ook al daalt de prijs voor advies, de adviseur zal de komende jaren blijven adviseren en bemiddelen. En dat is een goede beweging,” zegt Ruud van der Wal, Manager Intermediaire distributie van Monuta. “De rol van de financieel adviseur in uitvaartverzekeringen is nog steeds van belang. Zo benadrukte Ipsos onlangs dat een kwart van alle uitvaartverzekeringen door een intermediair wordt gesloten.”

Daling serviceabonnementen

Het gebruik van een doorlopend serviceabonnement heeft sinds 2016 een daling ingezet. Op dit moment biedt 13% van het intermediair een doorlopend serviceabonnement aan. In 2018 was dit percentage 14% en in 2016 nog 19%. Het gemiddelde maandbedrag voor dit abonnement daalt ook, namelijk naar 3,25 euro (in 2018 3,44 euro). Daarnaast werkt eveneens 12% van alle intermediairs met een combinatie van een vaste fee en een doorlopend serviceabonnement.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.