Werkgever onwetend rond zorgplicht voor medewerkers

0

Onder veel mkb-werkgevers bestaat onwetendheid rond hun wettelijke zorgplicht in het geval van schade bij een ongeval met medewerkers. Ondernemers denken dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wel dekt, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos en Centraal Beheer onder mkb-ondernemers. 53% weet niet dat er ook een zorgplicht is voor een medewerker die thuiswerkt. Ook is slechts de helft van de ondernemers op de hoogte dat tijdelijke medewerkers, zoals stagiaires en uitzendkrachten, ook onder de zorgplicht van de werkgever vallen.

48% geeft aan wel regelmatig tijdelijke medewerkers in te zetten. Verder vindt 57% van de mkb-ondernemers het belangrijk om een goede regeling te treffen voor zijn medewerkers.

Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht om een goede regeling voor hun medewerkers te treffen in het geval van schade bij een ongeval. Zelfs als hij er alles aan heeft gedaan om een veilige werkomgeving te creëren, is hij in veel gevallen toch verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Slechts 26% van de ondervraagde werkgevers is hiervan op de hoogte.

Juridische schuldvraag

Bij het beoordelen van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kijkt de verzekeraar naar de juridische schuldvraag. Hierbij is het lang niet altijd zo dat een werkgever juridisch aansprakelijk is. “Het vaststellen van de juridische aansprakelijkheid is vaak erg lastig en kan lang duren”, vertelt Jack Hommel, directeur Bedrijven van Centraal Beheer. “Dit kan vervelende situaties opleveren tussen werkgever en medewerker. We zien dan dat de medewerker moet opdraaien voor de schade van het bedrijfsongeval of dat de werkgever zelf een (financiële) regeling moet treffen.”

Uit het onderzoek blijkt dat 67% van de werkgevers alleen een financiële vergoeding wil bieden bij een ongeval buiten de werkvloer als het bedrijf juridisch aansprakelijk is. 37% van de respondenten vindt dat hij een vergoeding moet geven bij een ongeval bij het thuiswerken. Ook bij schade door ongevallen tijdens dienstritten of klantbezoeken vindt het merendeel van de respondenten dat zij een vergoeding dienen te geven aan de medewerker.

Centraal Beheer grijpt de onderzoeksresultaten aan om ondernemers te wijzen op haar Goed Werkgeverschapverzekering. Dit is een aanvullende verzekering op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, waarbij het schadeloosstellen van de medewerker op de eerste plaats staat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.