Vraag naar kredietverzekeringen Azië-Pacific stijgt

0

Atradius voorziet een groeiende vraag naar kredietverzekeringen bij Nederlandse bedrijven die op krediet zakendoen in de regio Azië-Pacific. Het risico op wanbetaling in deze regio stijgt namelijk flink.

Als gevolg van de groeivertraging in deze regio nemen steeds meer bedrijven hun toevlucht tot het gebruik van handelskredieten om de handel te kunnen financieren, te blijven concurreren en groeikansen te kunnen benutten. Voor bedrijven die in de regio Azië-Pacific op krediet zakendoen, betekent dit dat zij het risico op wanbetaling van tevoren goed moeten inschatten. Dat vereist een strategische benadering van kredietbeheer, concludeert Atradius in de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific.

Wanbetaling

De totale waarde van handelstransacties op krediet in Azië-Pacific bedraagt op dit moment 55,5%, in vergelijking met 48,1% in 2018. De grootste stijging deed zich voor in Australië: 71,5% ten opzichte van 47,7% vorig jaar.

“De grotere inzet van verkoop op krediet zorgt over het algemeen gesproken voor een hoger risico op wanbetaling”, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland. “Uit ons onderzoek blijkt dat 29,8% van de totale waarde van de uitstaande facturen van bedrijven in de regio in 2018 te laat werd betaald. Dat kan een kettingreactie in gang zetten, doordat bedrijven die te laat betaald worden, vervolgens zelf hun rekening ook vaak niet op tijd kunnen voldoen. Nederlandse bedrijven die exporteren naar deze regio moeten dit goed in hun achterhoofd houden bij het maken van betalingsafspraken met hun afnemers.”

Het aantal achterstallige facturen was net als vorig jaar het hoogst in India (39%) en het laagst in Japan (13,2%). Een juiste beoordeling van de kredietwaardigheid van handelspartners is cruciaal voor bedrijven die hun voortbestaan willen waarborgen. Bedrijven in Singapore (53%) en China (51%) kiezen het meest voor deze manier van kredietbeheer. Ruim vier op de tien van de bedrijven in Taiwan en Indonesië kiezen er eerder voor om reserveringen op te nemen, terwijl dit regiobreed voor 33% van de bedrijven geldt.

Strategische benadering

Andreas Tesch, Chief Market Officer van Atradius: “Overal ter wereld zijn er steeds meer gevallen van wanbetaling, waardoor we in de komende jaren ook steeds meer gevallen van insolventie verwachten. De economische vertraging in China, de belangrijkste exportbestemming voor veel economieën in de regio, samen met het nog steeds onopgeloste en potentieel escalerende China-VS handelsconflict, zijn de risico’s die de internationale betalingspraktijken en de wereldwijde insolventieperspectieven verder zouden kunnen verslechteren. In dit scenario wordt het voor bedrijven veel complexer om een degelijke beoordeling uit te voeren van de risico’s verbonden aan het handelen op krediet. Dit vereist een strategische benadering van het credit management, waarvoor we een groeiende interesse vaststellen in Azië-Pacific.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.