Verzekeren overstromingsramp niet publiek-privaat

0

Het verzekeren van schades na overstromingen van ‘primaire keringen’ zal niet gebeuren in een publiek-private samenwerking. Het kabinet richt zich momenteel op een toekomstige schadeafhandeling via de één-loket-functie van verzekeraars.

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van de ministers Van Weyenberg (Financiën), Yeşilgöz-Zegerius (JenV) en Harbers (IenW). In de brief staan de uitkomsten van de verkenning naar verbeteringen van de verzekerbaarheid van het overstromingsrisico.

De verzekeringssector had al eerder aangegeven dat het verzekeren van schade bij overstroming van een primaire kering (grote rivieren en meren of de zee) niet haalbaar is voor individuele verzekeraars of via een oplossing waarin de overheid niet deelneemt. Hoewel met een publiek-private verzekeringsconstructie deze schade mogelijk wel verzekerbaar zou worden voor huishoudens, concludeert het kabinet op basis van de verkenning dat de nadelen van een dergelijke verzekeringsconstructie niet opwegen tegen de voordelen ervan.

Het kabinet ziet wel een mogelijke rol voor verzekeraars bij schadeafhandeling via de één-loket-functie van verzekeraars. Daarbij is de eigen verzekeraar het eerste aanspreekpunt voor de consument. De ervaren medewerkers van de (schade)verzekeraar wikkelen de overstromingsschade af vanuit één loket, volgens vaste werkafspraken en op een begrijpelijke manier.

Het Verbond van Verzekeraars had de publiek-private verzekeringsoplossing graag verder verkend, maar zegt in een reactie zeker mogelijkheden te zien in de uitwerking van de één-loket-richting.

De ministeries starten nu een verdere verkenning gestart naar de mogelijke vormgeving en reikwijdte van deze richting. Het streven is dat de uitkomsten in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.