Verzekeraars kunnen meer doen aan veiligheid

0

Het Verbond van Verzekeraars wil met de schadeverzekeringsbranche een grotere rol gaan spelen in het veiligheidsdebat. Verzekeraars zouden een veel grotere rol kunnen spelen bij preventie. Nu beconcurreren schadeverzekeraars elkaar op preventie. Dat is in de ogen van het Verbond onwenselijk: collectieve afspraken zijn veel beter.

Dat is één van de ideeën in de visie ‘Verzekeraars en veiligheid: vanzelfsprekend!’, die directeur Leo De Boer tijdens de aftrap van de Week van de Veiligheid heeft gelanceerd. De grotere rol van het Verbond en verzekeraars zal moeten worden vormgegeven met Safety Deals. Daarin formuleren publieke en private partners over uiteenlopende veiligheidsvraagstukken gezamenlijk een doelstelling, zodat het makkelijk is om prioriteiten te stellen en focus aan te brengen.

De overheid is weliswaar primair verantwoordelijk voor veiligheid, maar dat wil niet zeggen dat ze overal alleen voor moet opdraaien. Zeker nu de overheid steeds kleiner wordt, is het belangrijk dat ook andere partijen hun verantwoordelijkheid nemen. De afgelopen jaren zijn al veel goede initiatieven genomen, waarbij ook verzekeraars betrokken zijn. Probleem is alleen dat niemand het totaaloverzicht heeft en dat best practices onderling niet worden uitgewisseld.

De Boer denkt dat Safety Deals kunnen helpen om een gezamenlijke doelstelling te formuleren en focus aan te brengen. “Als je weet waar de witte vlekken zitten, kun je veiligheid effectief naar een hoger plan tillen.” Voor verzekeraars ziet hij daarbij een duidelijke rol weggelegd. Verzekeraars hebben veel kennis en ervaring op het gebied van risicobeheersing, maar beschikken ook over veel data. Het Verbond denkt dat verzekeraars daarnaast een veel stevigere rol kunnen spelen bij preventie. Nu beconcurreren schadeverzekeraars elkaar op preventie. Dat is in de ogen van het Verbond onwenselijk: de samenleving is gebaat bij collectieve afspraken over preventie-eisen. “Vanuit concurrentiële belangen mag dat nu niet en dat is jammer”, meent De Boer. “Het zou prachtig zijn als bijvoorbeeld chemische bedrijven alleen een verzekering kunnen afsluiten als vooraf voldaan is aan gestelde preventie-eisen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.