Trend: gevaarlijk rijgedrag leidt vaker tot aansprakelijkheid bij ongeval

0

Bestuurders in het verkeer vertonen steeds vaker gevaarlijk, riskant en agressief rijgedrag, bemerkt juridisch dienstverlener Das. Gevaarlijk rijgedrag leidt, in geval van een ongeval, ook vaker tot aansprakelijkheid.

Het aantal ongevallen in het verkeer neemt toe. Bij Das steeg het aantal meldingen van verkeersongevallen zonder letsel met 4% in 2023 vergeleken met 2022. Een oorzaak is dat het steeds drukker wordt in het verkeer, maar een andere belangrijke oorzaak is dat bestuurders steeds vaker gevaarlijk, riskant en agressief rijgedrag vertonen.

“De meeste mensen weten wel dat dit rijgedrag een boete of andere strafrechtelijke gevolgen kan hebben, maar wat de meesten niet beseffen is dat gevaarlijk, riskant of agressief rijgedrag ook gevolgen kan hebben voor het aandeel eigen schuld en aansprakelijkheid als je betrokken raakt bij een verkeersongeval”, geeft Rembrandt Groenewegen, jurist Verkeer & Letsel bij Das, aan.

“Wij zien dat rechters hier steeds meer rekening mee houden. Als dit gevaarlijke rijgedrag met overtuigend bewijsmateriaal is aangetoond, dan zijn rechters steeds vaker geneigd de bewijslast om te draaien. Verleent een bestuurder bijvoorbeeld geen voorrang, maar keek de partij die voorrang had, voorafgaand aan het ongeval op zijn telefoon of reed hij te hard, dan moet laatstgenoemde partij bewijzen dat het ongeval ook was gebeurd als hij niet op zijn telefoon keek of te hard had gereden. Erg moeilijk om te bewijzen, waardoor de bestuurder vaak (gedeeltelijk) aansprakelijk is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.