Staatsgarantie op kredietverzekeringen niet verlengd

0

Het gezamenlijke steunprogramma van de Nederlandse Staat en de kredietverzekeraars in de Nederlandse markt, opgezet om de handelsketens tijdens de pandemie te stabiliseren, zal volgens plan op 30 juni 2021 aflopen.

Alle partijen onderschrijven de analyse dat een verlenging niet nodig is op basis van de huidige marktsituatie. De kredietverzekeraars hebben zich intussen op basis van de geanalyseerde data en informatie over de impact van Covid-19 op bedrijven en verschillende handelssectoren aangepast aan de economische situatie. Bovendien kan de Nederlandse economie, evenals die in diverse andere landen, zich verlaten op de voortzetting van diverse andere beschermende maatregelen van de Nederlandse overheid.

Alle betrokken partijen zullen ook na 30 juni nauw blijven samenwerken om snel te kunnen optreden in het geval de bedreiging van de bevoorradingsketens zich nogmaals aandient.

De deelnemende partijen constateren dat het steunprogramma in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het stabiliseren van de markt. Het programma, dat in het voorjaar van 2020 is opgezet, heeft gezorgd voor continuïteit in de bevoorradingsketens en goederenstromen. De handelsketens van de Nederlandse economie, die na de uitbraak van de coronapandemie in gevaar waren, zijn met succes in stand gehouden.

Betere inschatting

“Na meer dan een jaar is dit het juiste moment om het programma volgens plan te beëindigen”, aldus Edwin Busio, CEO van kredietverzekeraar Coface in Nederland. “Hoewel de pandemie en de economische gevolgen ervan nog niet voorbij zijn, is de situatie ten opzichte van vorig jaar veranderd en kunnen we nu een betere inschatting maken van de gevolgen voor zowel sectoren als bedrijven. De toeleveringsketens zijn grotendeels gestabiliseerd, de insolventiecijfers zijn nog steeds laag en belangrijke delen van de economie bevinden zich in een herstelproces. Er zijn nog veel uitdagingen en we zullen onze expertise inzetten om die aan te pakken in nauwe samenwerking met onze klanten en partners.”

De verzekeringsdekking zal weer volledig vanuit de private markt, en zonder betrokkenheid van de overheid, worden verstrekt. Deze overgang kan dan ook plaatsvinden zonder noemenswaardige impact op de dekking voor de klanten van Coface. “Sterker nog, wij verwachten een stijging van het totaalvolume aan verzekerde risico’s in lijn met de toenemende behoefte aan dekking nu de vraag zich herstelt en de grondstofprijzen stijgen”, aldus Busio.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.