‘Sneller duidelijkheid voor letselschadeslachtoffers’

0

Het Verbond van Verzekeraars werkt aan een gestandaardiseerde norm voor het berekenen van de rekenrente bij letselschadezaken. Hoogleraar economie prof. dr. Lex Hoogduin (afbeelding) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft daarvoor een aantal aanbevelingen gedaan.

Hoogduin analyseerde de huidige uitgangspunten voor het berekenen van de rekenrente. Deze rekenrente gebruikt de Rechtspraak bij het contant maken van toekomstige jaarschades in personenschadezaken. Hij doet zes aanbevelingen om de gehanteerde systematiek te verbeteren.

Met behulp van de analyse en de aanbevelingen willen verzekeraars het proces, om toekomstige jaarschade contant te maken, verder standaardiseren zodat er minder discussies ontstaan over de hoogte ervan en slachtoffers snel duidelijkheid krijgen.

Op dit moment is er geen door alle partijen aanvaarde norm voor het bepalen van de rekenrente. Hoogduin heeft de gehanteerde systematiek vanuit een economische invalshoek geanalyseerd waarbij hij rekening heeft gehouden met huidige en toekomstige economische ontwikkelingen. Zijn aanbevelingen zien onder meer op uitgangspunten die de Rechtspraak nu ook hanteert zoals inflatie, renteontwikkeling (rendement) en de indeling in termijnen.

Het memo is inmiddels aangeboden aan de Rechtspraak en De Letselschade Raad, de onafhankelijke en overkoepelende organisatie, die bestaat uit vertegenwoordigers van partijen die betrokken zijn bij de behandeling van letselschadezaken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.