Rode kaart doorslaggevend bij aansprakelijkheid

0

Een rechtszaak naar aanleiding van een incorrecte tackle op het voetbalveld word vrijwel altijd gewonnen door de eiser. Indien er een rode kaart is gegeven dan lijkt een overwinning zelfs gegarandeerd. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC).

Het AIC onderzocht hoe sporters verzekerd zijn in het geval van aansprakelijkheid tijdens sport en spel. Hierbij werden ook alle rechtszaken op Rechtspraak.nl rondom aansprakelijkheid en voetbal onderzocht.

Jaarlijks worden er grofweg achtduizend tackles gemaakt die een blessure tot gevolg hebben. Een dergelijke tackle heeft tot nu toe tien keer geleid tot een rechtszaak. Van de tien zaken werden de overtreders zeven keer aansprakelijk gehouden door de rechtbank. Spelers die een directe rode kaart kregen (zeven) verloren de rechtszaak zes keer.

Er was dus één speler die ondanks de directe rode kaart niet aansprakelijk werd gehouden. Deze zaak speelde echter al voor het Kokmeijer-incident (de eerste professionele Nederlandse voetballer wiens loopbaan door een incorrecte tackle werd beëindigd).

Van de spelers die geen rode kaart kregen (drie) werd er één aansprakelijk gehouden. In deze laatste zaak werd wel duidelijk vermeld dat de scheidsrechter lid was van dezelfde vereniging als de overtreder.

Buitensporig geweld

Naast de tien rechtszaken aangaande tackles waren er ook nog drie andere rechtszaken betreffende een gewelddadige handeling naar een andere sporter. Al deze geweldsincidenten leverden naast een rode kaart minimaal voorwaardelijke straffen op. De laagste schadevergoeding in deze was bijna 3.000 euro, de hoogste schadevergoeding was ruim 12.000 euro. In alle gevallen werden, naast een geldboete, ook taal- en celstraffen opgelegd.

Polisvoorwaarden immateriële schade

Immateriële schade tijdens sport- en spelsituaties is bij de meeste verzekeraars uitgesloten van de verzekering. Enkel bij Centraal Beheer Achmea en United Insurance wordt er uitgekeerd als er per ongeluk letselschade wordt veroorzaakt. Verzekeruzelf en Aon bekijken volgens de voorwaarden alles per afzonderlijk geval.

Bij de overige verzekeraars die een sport- en spel clausule hebben worden immateriële schade ten gevolge van medesporters uitgesloten van vergoeding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.