Risico extreme neerslag per huis in kaart gebracht

0

Bijna acht miljoen woningen en bedrijfspanden in Nederland zijn voorzien van een label dat inzichtelijk maakt hoe groot het risico is op wateroverlast bij extreme neerslag. Volgens de initiatiefnemers is Nederland het eerste land dat deze informatie digitaal in kaart heeft gebracht.

De digitale kaarten zijn ontwikkeld door BlueLabel, een initiatief van Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans. BlueLabel heeft als doel burgers en bedrijven bewust te maken van de kans op wateroverlast zodat ze, samen met gemeenten en waterschappen, gericht aan de slag kunnen met maatregelen.

Woningen zijn op perceelniveau door voorzien van een label dat inzichtelijk maakt hoe groot het risico is op wateroverlast wanneer er een hevige stortbui valt van 93 millimeter in 70 minuten. Naast woningen zijn ook 200.000 wegen binnen de stedelijke kernen in beeld gebracht om de begaanbaarheid bij extreme neerslagsituaties in beeld te brengen. Dit laatste kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld hulpdiensten en de bereikbaarheid van kritieke infrastructuur zoals ziekenhuizen.

Risicodialoog

BlueLabel pleit voor een risicodialoog met overheid, bedrijfsleven en burgers. “Door toename van extreme buien zal de schade toenemen als er geen maatregelen worden getroffen. Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van (lokale) overheden en burgers. Essentieel bij een gezamenlijke aanpak is om een goed beeld te hebben van de risico’s. Binnen een gemeente maar belangrijker nog, binnen een wijk en zelfs binnen een straat. Pas dan kan de risicodialoog goed plaatsvinden en gezocht worden naar effectieve en efficiënte oplossingen”, aldus Hanneke Schuurmans van BlueLabel.

Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie eist dat alle gemeenten in Nederland voor het einde van 2019 een stresstest moeten doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in kaart te brengen. BlueLabel heeft nu voor het stedelijk gebied voor alle gemeenten in Nederland de impact van een extreme bui dus al in beeld gebracht, en stelt de resultaten beschikbaar via een digitale service.

Het BlueLabel geeft daarmee voor elke woning de kans op wateroverlast aan via een label, vergelijkbaar met het energielabel van een woning. Een A-label betekent een bijzonder kleine kans op wateroverlast. Een E-Label een relatief grote kans op wateroverlast.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.