‘Premietoeslag autoverzekering ouderen niet in verhouding tot schadekans’

0

Autobezitters tussen de 65 en 85 krijgen voor hun autoverzekering te maken met een premiestijging van gemiddeld 80%. “Als je echter kijkt naar het aantal verkeersdoden en autoschades onder deze groep, is dit een relatief erg forse stijging”, aldus Geld.nl.

De vergelijkingssite onderzocht voor drie verschillende auto’s hoe de premie voor een autoverzekering zich ontwikkelt naarmate de bestuurder ouder wordt. Als je verder alle gegevens, zoals auto, woonplaats en dekkingsvariant, gelijk houdt, blijkt dat bij de meeste autoverzekeraars de premie vanaf het 65e levensjaar begint te stijgen. Het verschil tussen de premie van een 65-jarige en de premie van een 85-jarige komt gemiddeld op ruim 275 euro per jaar uit.

Autoverzekeraars rekenen een toeslag voor ouderen, omdat ze meer schade zouden rijden. Geld.nl vindt de premietoeslag echter niet in verhouding staan tot de kans op schade. In de meeste recente cijfers van het CBS, uit 2020, blijkt dat het overgrote deel van de verkeersdoden onder ouderen plaatsvindt. Maar wanneer alleen wordt gekeken naar verkeersdoden die in een personenauto zaten, dan is het aandeel onder 60-plussers niet significant hoger dan bij andere automobilisten vanaf 30 jaar.

Ook uit een onderzoek van het televisieprogramma Kassa blijkt dat oudere automobilisten verzekeraars gemiddeld juist minder aan schade kosten.

Uit statistieken van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars blijkt overigens dat ouderen wel een verhoogde kans hebben om schade te veroorzaken aan derden. “Maar dat staat niet in verhouding tot de relatief flinke stijging in premie”, zegt geldspecialist Amanda Bulthuis van Geld.nl.

“Als je al deze factoren meeweegt, is het dus erg oneerlijk dat ouderen zoveel meer premie betalen voor hun autoverzekering. Het zou verzekeraar dus sieren om hier nog eens kritisch naar te kijken. Is die forse verhoging voor ouderen echt wel nodig?”

Daadwerkelijke premie valt toch lager uit voor ouderen

Het Verbond van Verzekeraars wijst er in een reactie op dat ouderen in de praktijk vaak een premie betalen die vrijwel gelijk is aan die voor iemand van 35 jaar. Dat komt vooral doordat ouderen bijvoorbeeld in kleinere of lichtere auto’s rijden, vaak meer schadevrije jaren hebben en minder kilometers per jaar rijden. Die factoren zorgen er dan voor dat hun premie toch lager uitpakt dan die voor een jonge bestuurder met een zwaardere auto, minder schadevrije jaren en meer kilometers per jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.