Premie autoverzekering steeg 7,9 procent in 2023

0

Tussen januari en december 2023 steeg de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 7,9%. De stijging komt overeen met een gemiddeld bedrag van 60 euro per jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl. De premie voor een WA-verzekering steeg het hardst (+9,8%). Voor WA+ (WA plus beperkt casco) is de stijging 5,9%. All Risk-premies stegen gemiddeld met 7,5%.

Autobezitters betalen nu gemiddeld 849,96 euro per jaar aan premie. In het begin van 2023 was dat nog 792 euro. In 2022 waren ze 744 euro per jaar kwijt aan hun verzekering.

De hoge premies komen grotendeels door de stijgende kosten door hoge inflatie. Toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, hebben invloed op de premies.

Stijgende voertuigcriminaliteit en -schadelast

De toename in voertuigcriminaliteit heeft ook impact op de stijging van de verzekeringpremies. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen, blijkt uit gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In het eerste halfjaar van 2023 werden er 2.917 personenvoertuigen gestolen, dat is 1% meer dan in 2022 tijdens dezelfde periode.

Daarnaast heeft de stijgende schadelast voor verzekeraars invloed op de premies. Eerder verklaarde het Verbond van Verzekeraars al dat deze door verschillende ontwikkelingen begin 2022 flink gestegen is. De schadelast wordt door verzekeraars met een vertraging doorberekend in de premies en dat merkt de autobezitter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.