Onwetendheid rond de annuleringsverzekering en corona

0

Independer constateert een opmerkelijk feitje: ruim een kwart van de mensen met een annuleringsverzekering zegt deze speciaal af te sluiten vanwege de onzekerheid rondom corona. Dat terwijl verzekeraars helemaal geen dekking meer bieden bij annulering vanwege coronamaatregelen

Uit nationaal representatief onderzoek van Independer blijkt ook dat een op de drie mensen met een reisverzekering niet weet of deze dekking biedt voor onverwachte kosten, als een vakantieland tijdens de reis overgaat van code geel naar oranje. Nog eens een op vijf denkt bovendien dat de reisverzekering juist alle onvoorziene kosten gewoon vergoedt, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

Vorig jaar ging Kroatië in het hoogseizoen van code geel naar code oranje en dat leverde lastige situaties op. Mensen moesten toen snel vertrekken om te voorkomen dat ze in Nederland in quarantaine moesten. “Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland inmiddels niet langer als onvoorzien”, zegt Bas Knopperts van Independer. Een annuleringsverzekering biedt overigens wel dekking verzekeringnemers niet kunnen reizen omdat ze corona hebben opgelopen.

Onverwachte kosten

Ook als het gaat om onverwachte kosten bij een corona-uitbraak tijdens de buitenlandvakantie zijn Nederlanders niet goed op de hoogte over de dekking van hun reisverzekering. Zo zegt 37% helemaal niet te weten of de reisverzekering dit soort kosten dekt. En nog eens 20% denkt juist dat de reisverzekering onverwachte kosten volledig vergoedt.

Knopperts: “Het is niet zo dat de verzekering ineens geen dekking meer biedt. Maar er gelden meestal wel uitzonderingen. Word je zelf ziek, dan heb je wél altijd dekking voor medische kosten. Maar moet je bijvoorbeeld in quarantaine zonder dat je ziek bent, dan is er goede kans dat je moet (mee)betalen. Datzelfde geldt voor kosten wanneer je door coronaproblemen voortijding moet terugreizen naar Nederland, en ook voor eventuele testkosten. Nederland kan namelijk ineens eisen dat je je laat testen voordat je het land weer binnenkomt. Per verzekeraar kunnen de vergoedingen flink verschillen.”

Reisverzekeraars gaan onderling verschillend om met het reizen naar een land waar code oranje al vóór vertrek is afgekondigd. De meesten bieden nog wel dekking op niet-coronagerelateerde kosten. Andere verzekeraars bieden geen enkele dekking meer bij een reis naar een code-oranjeland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.