‘Ongekend laag’ aantal inbraken in 2022, ondanks piek tijdens kerst

0

Tijdens de komende kerstdagen worden dagelijks 49% meer inbraken verwacht dan normaal. Ondanks deze ‘piek’ is het totaal aantal inbraken in 2022 flink lager dan voor de coronaperiode, stelt Interpolis in haar InbraakBarometer.

Over heel 2022 vonden er 4% meer inbraken plaats vergeleken met 2021. Het toegenomen aantal inbraken is vooral te zien in het eerste halfjaar van 2022. Het tweede halfjaar ligt het inbraakniveau juist lager dan voorgaande jaren.

Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor de InbraakBarometer, plaatst dit in context: “In 2021 waren er ontzettend weinig inbraken. De oorzaak daarvan is voornamelijk toe te schrijven aan de pandemie en de bijbehorende lockdowns.”

“Plaatsen we het aantal inbraken in 2022 in een breder perspectief en kijken we meerdere jaren terug, dan zien we juist dat het aantal inbraken in 2022 flink lager is dan de voorgaande jaren. We mogen zelfs spreken van een ongekend laag aantal inbraken.”

Veel Nederlanders nemen geen extra maatregelen

Dat neemt niet weg dat het aantal inbraken traditioneel stijgt tijdens de wintermaanden (+30%) en zeker tijdens de kerstdagen (+49%). Volgens onderzoek van vergelijker Pricewise neemt 36% van de Nederlanders desondanks geen extra maatregelen om de kans op inbraak thuis te verlagen in de donkere maanden. 43% geeft aan niet banger te zijn voor inbraken in de winter dan in de zomer.

30% van de Nederlanders geeft aan wel extra maatregelen te nemen in de winter om kans op inbraak te verminderen. Ze geven bijvoorbeeld het huis een bewoonde indruk als ze weg zijn (58%), laten de lichten aan staan als ze niet thuis zijn (56%), zorgen ervoor dat waardevolle spullen niet in het zicht liggen (52%), zetten niet op social media dat ze op vakantie zijn (48%) en/of laten het de buren in de winterperiode weten als ze niet thuis zijn (45%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.