Maatwerk lastiger bij Schade Zakelijk

0

De ontwikkelingen die de zakelijke schademarkt doormaakt zijn niet altijd in het voordeel van de ondernemer. Met het dalende aantal verzekeraars wordt maatwerk steeds lastiger te verzekeren. Dat stelt MoneyView in haar eerste Special Edition over deze markt.

MoneyView lanceert sinds deze maand vergelijkingsmodules voor zakelijke schadeverzekeringen. Na een voorbereiding van meer dan een jaar zijn de voorwaarden van zakelijke schadeverzekeringen vastgelegd in de MoneyView ProductManager en zal het researchbureau hier voortaan ook op regelmatige basis over rapporteren en publiceren.

Het afgelopen decennium heeft een kaalslag plaatsgevonden onder Nederlandse zakelijke schadeverzekeraars. Het aantal verzekeraars dat op de Nederlandse markt actief is, is in de afgelopen tien jaar teruggelopen van 127 tot 48. Hierbij betreft het zowel kleine, specialistische verzekeraars als enkele grote partijen, zoals Delta Lloyd en Generali, die zijn gestopt dan wel overgenomen.

“Met het dalende aantal verzekeraars wordt maatwerk steeds lastiger te verzekeren. Of de hierbij te verwachten kostenstijging in de toekomst zal leiden tot onverzekerbare risico’s voor ondernemers zal moeten blijken”, schrijft MoneyView

Cyberverzekeringen

Een andere, vrij recente ontwikkeling is de toename van het aantal cyberaanvallen in Europa. In het eerste kwartaal van 2018 is dit met maar liefst 30% toegenomen. Daar komt bij dat de meeste aanvallen gericht zijn op het MKB. Uit het SMESEC-rapport van de EU blijkt dat in 2016 maar liefst 60% van de cyberaanvallen daarop gericht waren. Dit is dus niet alleen een probleem van de grootbedrijven.

Er zijn wel steeds meer verzekeraars actief die een cyberverzekering aanbieden. In 2011 was er nog maar één partij actief, maar inmiddels is dat eind 2018 gestegen naar negen.

Klimaatschade

De gebouwenverzekeringen en inventaris- en goederenverzekeringen (inclusief reconstructiekosten) waren in 2017 goed voor 1,43 miljard euro aan premie-inkomsten. Het Verbond heeft in een recent onderzoek aangegeven dat klimaatschade de komende decennia voor forse schadestijgingen zal zorgen bij gebouwen- en zakelijke (bestel)autoverzekeringen.

Daarom wordt bij de gebouwenverzekering en inventaris- en goederenverzekering gekeken naar de stijgende schadekosten ontstaan door klimaatverandering. De grotere kans op extreem weer zorgt voor stijgende schadelasten voor met name agrariërs en tuinders. De vraag is of dit op termijn zal leiden tot onbetaalbare premies.

ProductRating

Ook heeft MoneyView de ProductRating Voorwaarden uitgebracht voor de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, Rechtsbijstandverzekering voor bedrijven, Gebouwenverzekering en de Inventaris- en goederenverzekering. Klik hier om deze te bekijken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.