ING: ‘Helft verzekert zich niet tegen risico’s woningschade’

0

Hoewel de angst van woningbezitters voor klimaatrisico’s toeneemt, lijkt de urgentie om zich daartegen te wapenen niet hoog. Exact de helft verzekert zich tegen risico; de andere helft is bereid risico te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van ING onder huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een koopwoning te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning.

Driekwart (76%) van de respondenten verwacht dat extreme weersomstandigheden steeds vaker gaan voorkomen. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat bijna driekwart (73%) nauwelijks nadenkt over risico’s die het woongenot zouden kunnen beïnvloeden. De groep die dat wel doet, maakt zich het vaakst zorgen over schade aan de woning door weersomstandigheden of een brand. Ook inbraak en het mogelijk overlijden van een partner staan hoog op de lijst.

Om zich tegen woonrisico’s te wapenen, pleegt men regelmatig onderhoud aan het huis (55%). Ook is de helft (52%) van de ondervraagden bezig met brandpreventie. “Je zou verwachten dat dit meer mensen zijn, uit het oogpunt van veiligheid én omdat de brandmelder per 1 juli verplicht is”, aldus Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING.

De inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn de meest afgesloten verzekeringen. Starters hebben relatief weinig verzekeringen afgesloten, terwijl koopwoningbezitters zonder verhuisintentie het meeste aantal verzekeringen hebben afgesloten.

Zorgen over woningwaarde

Het vertrouwen in de woningmarkt daalt verder, zo blijkt uit de ING Woonindex. De graadmeter is gedaald van 98 naar 93. De grootste invloed op de afname is het dalende sentiment over de huizenprijzen. Een steeds groter deel van de huizenbezitters denkt dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden zullen afvlakken. Daarnaast heeft de oplopende hypotheekrente een negatief effect op de index. Het zijn vooral de starters die zich hierover zorgen maken.

Of die zorg over de afvlakkende woningprijzen terecht is valt te bezien, stelt Flikweert. “De woningmarkt koelt wel wat af. Zo neemt het aanbod toe en zijn de prijzen al drie maanden op rij nagenoeg stabiel. De hogere hypotheekrentes zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. Toch zijn er ook een paar belangrijke factoren die de woningmarkt stutten. Zoals bijvoorbeeld het grote woningtekort en de arbeidsmarktkrapte. En de afspraken in de CAO’s laten de nominale inkomens stijgen. Een grote daling van de woningprijzen zie ik daarom nog niet zo snel gebeuren.”

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat het sentiment over de huizenprijzen de afgelopen tijd weliswaar is gedaald, maar dat dit nog steeds positief is. Dit laatste wordt bevestigd door een meerderheid (58%) van de respondenten die vindt dat de woningmarkt nog oververhit is, met meer vraag dan aanbod. De helft van de starters en doorstromers geeft aan de koop van een huis uit te stellen omdat ze denken later een betere koop te kunnen doen.

Zorgen over energieprijzen

Na een warme zomer lijken comfort verbeterende maatregelen, zoals airconditioning, voor velen een serieuze optie om zich tegen de hitte te wapenen. Bijna de helft (47%) van de respondenten zegt een airco te hebben geïnstalleerd of dit van plan te zijn.

Dit staat wel op gespannen voet met zorgen over de energieprijzen. Een ruime meerderheid maakt zich zorgen over de energieprijzen (78%) – 15% geeft zelfs aan bang te zijn de woning niet voldoende te kunnen verwarmen omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Ruim 80% van de respondenten is bewust bezig met het verlagen van het energieverbruik.

De meest voorkomende manier om energiekosten te verlagen is door de verwarming lager te zetten. Ook voert men meer structurele duurzaamheidsmaatregelen door; 81% gaat dat doen of heeft dat al gedaan. Hierbij zijn dubbel glas, zonnepanelen, ledlampen en isolatie veelgenoemde maatregelen. Verduurzaming is van grote invloed op het comfort (46%) en de waarde (41%) van de woning, aldus de ondervraagden. Respondenten die aangeven de stijgende kosten niet meer op te kunnen vangen zijn vaker bezig met het verlagen van energieverbruik dan mensen die nog een vast energiecontract hebben.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.