Inbreker zet wekker op wintertijd

0

Het risico op woninginbraak stijgt in de wintermaanden tot december met gemiddeld 72%. Met name Zeeland, Drenthe en Limburg zijn bovengemiddeld in trek bij inbrekers, blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van Interpolis.

In de periode december ten opzichte van september stijgt het aantal woninginbraken flink, met een duidelijke piek rondom de feestdagen. Tijdens de jaarwisseling verdriedubbelt de kans op een woninginbraak zelfs ten opzichte van andere dagen in de twee piekmaanden december en januari. Tijdens de kerstdagen wordt er 50% meer ingebroken dan op andere dagen in december en januari.

Benieuwd naar het inbraakrisico

De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer beschikbaar en Nederlanders hebben volgens Interpolis inmiddels al veelvuldig gebruik gemaakt van dit inzicht in het inbraakrisico in hun eigen postcodegebied. De afgelopen maanden werd de InbraakBarometer door ruim 76.000 mensen geraadpleegd.

De voorspellingen van de InbraakBarometer zijn gebaseerd op een zelflerend algoritme dat gebruik maakt van verschillende openbare databronnen. Zo houdt de InbraakBarometer rekening met informatie als inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties.

Youri van der Avoird van Interpolis: “Wij controleren iedere dag in hoeverre onze voorspelling voor een specifieke dag in een specifiek postcodegebied juist was. Als de InbraakBarometer de laagste waarde aangeeft, blijkt er die dag ook nooit te worden ingebroken. Geeft de barometer de hoogste score aan, dan vindt er in 25 tot 30% van de gevallen ook daadwerkelijk die dag in dat postcodegebied een inbraak plaats. Voor een dergelijk algoritme is dat een bijzonder nauwkeurige voorspelling.”

Gemiddelde stijging aantal inbraken per provincie

Deze top-10 toont de gemiddelde stijging van het aantal inbraken in december ten opzichte van september over de periode 2014 t/m 2018:

 1. Zeeland, 110%
 2. Drenthe, 98%
 3. Limburg, 98%
 4. Flevoland, 87%
 5. Utrecht, 77%
 6. Groningen, 77%
 7. Gelderland, 76%
 8. Overijssel, 76%
 9. Noord-Brabant, 72%
 10. Friesland, 71%
 11. Noord-Holland, 66%
 12. Zuid-Holland, 62%

Postcodegebieden met de meeste inbraken tijdens de feestdagen

Deze top-5 toont de postcodegebieden met het hoogste aantal inbraken tijdens de feestdagen in 2018:

 1. 4921, Drimmelen
 2. 2011, Haarlem
 3. 6325, Valkenburg aan de Geul
 4. 7772, Hardenberg
 5. 7545, Enschede

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.