Herbouwwaarde belicht in Radar

2

“Hoe wapen je jezelf als consument tegen de schade-experts van een verzekeraar?” Een verschil van inzicht over de herbouwwaarde leidde maandagavond tot een uitzending van Radar.

Het woonhuis en appartement van Dirk Trap brandden op 2 maart 2018 volledig af. Zijn opstalverzekering bij Nh1816 had een garantie tegen onderverzekering. De aannemer die de panden opnieuw moet gaan opbouwen, is volgens de schade-expert van de verzekeraar echter te duur.

Volgens Trap, in de uitzending bijgestaan door financieel adviseur Wilfred Mooij (Geijsel Kroon), houdt de expert van de verzekeraar krampachtig vast aan de door de verzekeraar gehanteerde herbouwwaarde.

Mooij: “In mijn ogen komt de verzekeraar er niet mee weg dat het alleen maar te duur is. Dan moet die zeggen: ik heb hier een aannemer die voor dit bedrag het huis gaat bouwen. We zijn al negen maanden verder en die offerte zien we niet.”

De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen vindt de offerte van de aannemer niet te duur. Volgens hen houdt de verzekeraar bij het berekenen van de herbouwwaarde zich aan de herbouwwaardemeter, en deze tabel loopt inmiddels achter op de werkelijke bouwprijzen, die het afgelopen jaar flink gestegen zijn.

Nh1816 reageerde niet tijdens de uitzending, maar blijft in een schriftelijke reactie echter van mening dat de herbouwkosten van de aannemer te hoog zijn. “De aannemer die verzekerde heeft ingeschakeld heeft naar de mening van de deskundigen een veel te hoge begroting neergelegd. Uitgangspunt bij de berekening van de herbouwkosten zijn de noodzakelijke kosten op moment van herbouw rekening houdend met redelijkheid en billijkheid. De begroting zoals door de aannemer ingebracht voldoet hier naar onze mening niet aan. Inmiddels is door een tweede (gerenommeerde) plaatselijke aannemer bevestigt dat herbouw kan plaatsvinden voor de door ons ingeschakelde expert berekende bedragen.”

De zaak is nu voorgelegd aan een derde deskundige (arbiter) die een bindende uitspraak gaat doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.