Elektrische auto’s winnen aan populariteit

0

De populariteit van elektrische auto’s neemt gigantisch toe, blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance. Wereldwijd werden er in het afgelopen kwartaal ruim 287.000 (deels) elektrische voertuigen verkocht. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De populariteit neemt onder andere toe door het relatief goedkope onderhoud van de voertuigen.

In het derde kwartaal van 2017 werden er ook 23 procent meer plug-in hybrides en elektrische voertuigen verkocht dan in het tweede kwartaal. China is de grootste afnemer van elektrische auto’s: daar ging meer dan de helft naartoe.

Europa staat op de tweede plek en kocht 24 procent van de elektrische voertuigen in. Dit jaar wordt verwacht dat het aantal verkochte elektrische voertuigen voor het eerst boven de miljoen uitkomt.

Financiële voordelen

Experts verwachten ook dat de prijzen van elektrische auto’s de komende jaren gaan dalen. De prijs wordt nu vooral bepaald door de batterij, die erg prijzig is. Ondanks de dure aanschaf, waardoor elektrische autobezitters een relatief dure autoverzekering afsluiten, hebben elektrische auto’s toch veel financiële voordelen ten opzichte van benzine- of dieselauto’s. Zo wordt er bij aanschaf geen bpm gerekend en betalen elektrische autorijders slechts 4 procent bijtelling. Ondernemers komen daarnaast in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Deskundigen verwachten dat de run op elektrische occasions in 2018 ook gaat toenemen. De eerste modellen komen nu uit de lease en zijn voor een groot deel al afgeschreven. Dit betekent dat een elektrisch model niet veel duurder is dan een benzine- of elektrische auto. De fiscale voordelen van een elektrische auto (goedkope brandstof, weinig onderhoudskosten en belastingkorting) zorgen ervoor dat het tweedehands aanschaffen van een elektrische auto zeer voordelig kan zijn.

Prijs elektrische auto

Elektrische auto’s zijn nog steeds duurder dan benzine- of dieselvoertuigen. De prijzen dalen sterk, maar de verkoopprijs van een elektrische auto ligt nog steeds tussen de 9000 en 17000 euro of zelfs hoger.

Wanneer de auto’s op grotere schaal worden geproduceerd, zal er een sterke prijsdaling ontstaan. De batterijen worden al steeds goedkoper en die trend zet zich door.

Energieverbruik

Een belangrijke reden om een elektrische auto aan te schaffen is voor veel automobilisten het zuinige karakter. Een elektrische auto heeft een efficiëntere aandrijflijn en daardoor heeft zo’n auto een stuk minder energie nodig voor dezelfde prestatie als een auto met een benzine- of dieselmotor.

In een elektrische auto zitten daarnaast minder bewegende onderdelen, waardoor er minder onderhoud nodig is. Elektrische autobezitters betalen daarnaast minder motorrijtuigenbelasting.

Maandelijkse kosten

Nu de benzineprijzen stijgen, klinkt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Zeker nu de auto’s steeds langer kunnen rijden op een volle batterij. Hoe duur het opladen van een elektrische auto is, hangt af van de laadpaal, het merk auto en het energietarief.

Ook de actieradius van de auto’s verschilt. Een Tesla S kan al 270 kilometer rijden op een halfvolle accu, terwijl een Nissan LEAF na 200 kilometer al aan de laadpaal moet. Wie door de woonwijken rijdt ziet dan ook steeds meer laadpalen staan, die met 700 euro niet goedkoop in aanschaf zijn. Een auto laad daarmee in drie tot vier uur op en bij 25.000 kilometer kost dat ongeveer 40 euro per maand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar