Drone-incident vaak veroorzaakt door verlies signaal

0

Incidenten met drones worden in bijna tweederde van de gevallen veroorzaakt door het verliezen van het signaal tussen de afstandsbediening en de drone. Maar vergoedt de aansprakelijkheidsverzekeraar dit wel altijd?

Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) onderzocht 545 drone-incidenten die sinds 2015 hebben plaatsgevonden. In alle gevallen raakten individuen hun drone tijdens een vlucht kwijt.

Zo’n 64% gaf aan dat dit het gevolg was van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. In sommige gevallen landden drones vervolgens op auto’s en drukke wegen. Daarnaast verwondde een neerstortende drone ook een peuter.

Andere oorzaken

Na het verlies van het signaal, wordt de wind vervolgens benoemd als meest voorkomende reden (25,8%). In 5,5% van de gevallen wordt tijdens het vliegen een inschattingsfout gemaakt waardoor de drone onbestuurbaar wordt, bijvoorbeeld na een botsing.

Tijdens 3% van de gevallen is het incident te wijten aan een ander technisch mankement. Tot slot is 1,7% van de drone-incidenten het gevolg van een lege batterij.

Verzekeren voor drone-schade

In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar. “Toch kunnen de drone-liefhebbers beter niet te vroeg juichen”, zo stelt Simon den Hollander van het A.I.C. “Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden.”

Zo mag de drone niet zwaarder zijn dan het -in de polisvoorwaarden- aangegeven gewicht. In enkele gevallen worden er door de verzekeraars ook voorwaarden verbonden aan de locatie en de manier waarop er gevlogen wordt tijdens het veroorzaken van de schade. Zij keren bijvoorbeeld alleen uit als de bestuurder zich op het moment van vliegen aan de Regeling modelvliegen hield.

Bij verzekeraars Inshared en Ditzo moet men de veroorzaakte schade altijd uit eigen zak betalen. Deze verzekeraars sluiten schade door drones namelijk expliciet uit in hun polisvoorwaarden.

Volgens het A.I.C. lijken niet alle verzekeraars op de hoogte te zijn van de populariteit van drones. “Het begrip ‘drone’ wordt namelijk nauwelijks in de voorwaarden vermeld. Bij 19 verzekeraars (63%), vallen drones onder de categorie ‘modelvliegtuig’. Omdat drones niet het uiterlijk hebben van een traditioneler modelvliegtuig, kan dit voor verwarring zorgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.