Criminelen weten juweliers weer vaker te vinden

0

Voor het tweede jaar op rij is het aantal overvallen en ramkraken op juweliers gestegen. Vorig jaar waren dit er 21, zeven meer dan in 2018. Verzekeraar Juwon ziet steeds vaker dat de gevolgschade groter is dan de buit.

Het aantal van 21 ligt nog steeds onder het lange termijngemiddelde, benadrukt Maurits Mooij van de gespecialiseerde verzekeraar in de nieuwsbrief van het Verbond van Verzekeraars.

Al in de eerste week van januari vond er een poging tot ramkraak plaats in Utrecht. Ze komen de juwelier niet binnen, maar de schade is groot. Mooij noemt dit voorbeeld ‘exemplarisch’. “Door steeds meer bouwkundige en organisatorische beveiligingsmaatregelen mislukken veel overvallen en ramkraken. Als er al een buit is, dan is die vaak beperkt en ook nog eens beschadigd. De ‘beloning’ voor de crimineel is met andere woorden gering, maar de gevolgschade is wel groot.”

Mooij noemt het belangrijk dat de met de verzekeraar gemaakte beveiligingsafspraken strikt worden nageleefd. “Als we het aantal incidenten onder controle willen houden, is het echt nodig dat juweliers een belangrijk deel van de sieraden na sluitingstijd altijd opbergen in de kluis en de etalages aan de straatkant grotendeels leegruimen.”

Ook waarschuwt Mooij juweliers om niet te vertrouwen op door de gemeente geplaatste verkeerspalen. “Deze zijn immers niet bedoeld om ramkraken te voorkomen, maar om het verkeer te reguleren.” Om het ramkraakrisico te beperken kunnen juweliers beter verzinkbare anti-inrijzuilen aanschaffen en deze deze ook meteen na sluitingstijd omhoog zetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.