Bedrijfsauto leasen of kopen: dit zijn de verschillen in kosten

0

Een auto kopen of een auto leasen zorgt voor grote verschillen. We zetten de belangrijkste verschillen graag op een rijtje.

Het belangrijkste verschil is dat bij lease maandelijks een vast bedrag betaald wordt om in de auto te rijden. Het is niet nodig om vele jaren te sparen om weg te rijden met de auto. Bij het kopen van een auto is er sprake van afschrijving op de auto. Er zijn verschillende vormen van leasen. Graag bespreken we de leasevormen en het kopen en verzekeren van een bedrijfsauto.

Operational of financial lease

Het is belangrijk om te weten dat er twee vormen van leasen zijn. Operational lease is de vorm van leasen waarbij de leasemaatschappij de eigenaar is van de auto. Alle kosten worden door de maatschappij betaald. Het gaat hier om de aankoop van de auto, de verzekeringen, de belastingen en ook het onderhoud. Het is prettig om zonder zorgen een auto te leasen. Alles is geregeld. Aan het einde van de leaseperiode moet de auto wel weer terug naar de leasemaatschappij.

Financial lease daarentegen is heel anders. De auto wordt eigendom van de ondernemer, er is recht op btw teruggave over de aanschafprijs en ook is het toegestaan om een onbeperkt aantal kilometers te rijden. Nadat de laatste termijn is betaald is het bedrijf de eigenaar van de bedrijfsauto. Het is te vergelijken met een lening.

Zelf een bedrijfsauto kopen

Het is ook mogelijk om zelf de bedrijfsauto te kopen met gespaard geld en een andere vorm van lenen. Bij financial lease gebeurt precies hetzelfde, alleen betreft de financial lease het kopen van een bedrijfsauto met een lening. Het is belangrijk om dan zelf de verzekering goed te regelen. Een voordeel is dat u uw no claim mee kunt nemen naar deze verzekeraar. Het voordeel is dat de koper direct de economische eigenaar is van de auto.

Zorg voor een goede verzekering

Het is verstandig om niet teveel geld te betalen voor de autoverzekering. De goedkoopste autoverzekering bij Diks is voldoende voor de basis. Kijk hier ook naar de aanvullende autoverzekering. Vaak wordt er niet gedacht aan de rechtsbijstandverzekering of de schadeverzekering voor inzittenden. Toch is dit belangrijk. Voor een bedrijfsauto zijn er ook nog de verzekeringen voor het materieel of het gereedschap in de wagen. Door alles goed te verzekeren is het mogelijk om volop te genieten van de nieuwe bedrijfswagen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Advertorial

Bovenstaande advertorial geeft u actuele informatie over een product of dienst. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder, maar kan hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen.