Autoverzekering 8,2 procent duurder dan een jaar geleden

0

De premie voor een autoverzekering bedroeg in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 862 euro per jaar. Dat is 8,2% meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 (797 euro). De stijging is het grootst bij een allriskverzekering.

Dat blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl. De gemiddelde stijging van de autopremies bedroeg bij een allriskverzekering 9%. Voor een WA-verzekering geldt een premiestijging van 8,4% procent. De WA beperkt casco verzekering is het minst hard gestegen: gemiddeld met 7,1%.

De reden voor de prijsstijging ligt onder andere in de hoge inflatie en de stijgende schadelast, vertelt autoverzekeringsexpert Jerry Poel: “Autoverzekeraars berekenen de gestegen kosten met enige vertraging door in de premies. Je ziet dat de hoge inflatie van 2022 en hogere kosten, zoals gestegen reparatiekosten, in 2023 langzamerhand is verwerkt in de premies.”

Daling van de premie verwacht

Aan de andere kant is er ook sprake van een daling in de voertuigcriminaliteit. In 2023 werden 5.844 personenauto’s gestolen, wat een afname van 11% betekent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze trend zet zich voort in het eerste kwartaal van 2024, waarin 1.511 auto’s gestolen werden, tegenover 1.690 in dezelfde periode in 2023.

Poel merkt op dat deze afname in voertuigcriminaliteit potentieel gunstig kan zijn voor de premieontwikkeling: “Als deze trend doorzet, kunnen we mogelijk een stabilisatie of zelfs een daling in de premies verwachten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.