Autoschade jonge bestuurder: premie verdubbelt

0

De WA-premie van beginnende bestuurders met geen of weinig schadevrije jaren kan zomaar verdubbelen na een autoschade. Daarnaast zitten de jongeren door hun negatieve schadevrije jaren vaak nog een aantal jaren vast aan de huidige verzekeraar.

De financiële vergelijkingssite Geld.nl onderzocht de premies van de WA-autoverzekering voor bestuurders van achttien en twintig jaar oud. Hierbij is gekeken naar een scenario waarbij de bestuurder in Almelo woont en een Toyota Aygo uit 2008 rijdt.

Geld.nl: “Bij het claimen van een schade bij je autoverzekering val je altijd vijf schadevrije jaren terug. Een achttienjarige bestuurder die voor de schade nul schadevrije jaren heeft, valt dus terug naar min vijf. Hierdoor stijgt zijn premie van gemiddeld 138 euro naar 265 euro per maand. De twintigjarige bestuurder die van twee naar min drie schadevrije jaren gaat, betaalt voor de autoschade gemiddeld 80 euro en daarna 167 euro per maand. In beide gevallen (bijna) een verdubbeling van de premie.”

Overstappen na autoschade lukt niet altijd

Aangezien overstappen met een negatieve schadevrije jaren haast onmogelijk is, blijven de beginnende bestuurders vaak ook noodgedwongen nog een aantal jaren vastzitten aan hun huidige verzekeraar. Van de zestien autoverzekeringen die Geld.nl onderzocht, zijn er slechts vier die een jonge bestuurder met negatieve schadevrije jaren niet direct afwijzen. Dit zijn de autoverzekeringen van Centraal Beheer, ABN Amro, Univé en de AutoPrismaPolis van Voogd&Voogd. Deze laatste autoverzekering is er speciaal voor mensen met negatieve schadevrije jaren.

Bestuurders die tóch bij de huidige verzekeraar willen blijven, zullen dat in sommige gevallen ook met teleurstelling moeten bekopen. Wie na een auto-ongeluk besluit om een nieuwe auto te kopen, zal bij de meeste autoverzekeraars namelijk een nieuw acceptatieproces moeten doorlopen. Wie dan negatieve schadevrije jaren heeft, zal alsnog kunnen worden afgewezen.

Amanda Bulthuis van Geld.nl vindt dat jonge bestuurders te zwaar gestraft worden door de strenge houding van verzekeraars. Zeker aangezien deze doelgroep al fors meer premie betaalt. “De bedoeling van verzekeren is dat alle verzekerden samen de schadelast dragen, maar op deze manier komt de rekening wel heel erg bij de beginnende bestuurder te liggen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.