Achmea Rechtsbijstand: minder conflicten, meer verharding

0

Achmea Rechtsbijstand ontving vorig jaar 13% minder juridische hulpvragen dan in 2020, tegenover een gelijk blijvend aantal rechtsbijstandverzekerden. Van de mensen die wél hulp zochten, was het conflict in een vergevorderd stadium en verhard.

Dat valt te lezen in de Juridische Barometer 2021. De juridische dienstverlener ontving in 2021 128.134 juridische hulpvragen, tegenover 147.881 in 2020. “Er zijn vorig jaar minder conflicten ontstaan én meer conflicten voorkomen. Iets dat wij ook herkennen in het aantal geraadpleegde juridische zelfhulptools op onze website”, aldus Jos Sewalt, algemeen directeur Stichting Achmea Rechtsbijstand.

De zaken die wél bij Stichting Achmea Rechtsbijstand werden gemeld zijn meer complex en verhard dan voorgaande jaren. “Dat past bij de trend die we de afgelopen jaren zien. We zijn minder verdraagzaam naar elkaar, waardoor situaties eerder escaleren en grimmiger van aard zijn”, aldus Sewalt. “Als een situatie is geëscaleerd duurt het langer om met de tegenpartij tot een oplossing te komen.”

In 2021 startte de rechtshulpverlener met een eigen mediationteam, na eerdere positieve ervaringen. Door te proberen om er samen uit te komen kan een langdurige gang naar de rechter voorkomen worden. “In onze praktijk zien we namelijk dat dit voor beide partijen een goede oplossing geeft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.