3 tips voor een goedkope autoverzekering

0

Het is voor iedere automobilist verplicht om de auto minimaal WA te laten verzekeren. In de praktijk wordt deze verzekering echter vaak uitgebreid. Het vinden van de juiste autoverzekering lijkt misschien veel werk, maar hoeft dat zeker niet te zijn.

Doordat de meeste mensen geen zin hebben om veel tijd in dit uitzoekwerkje te steken, kiezen zij simpelweg voor de goedkoopste autoverzekering die zij kunnen vinden. Soms blijven ze zelfs jarenlang bij dezelfde verzekeraar hangen, omdat ze geen zin hebben in extra gedoe. Deze mensen betalen echter bijna altijd teveel geld aan hun autoverzekering.

Ben jij op zoek naar een goedkope verzekering auto? Kies dan niet direct voor een verzekering die adverteert met de ‘laagste prijzen’, maar maak gebruik van de volgende 3 tips.

1. Welke autoverzekering past bij jouw situatie?

Autoverzekering vergelijken, dat is een term die vaak voorbij komt maar waar de meeste mensen niet aan toe komen. Het is immers niet iets wat je dagelijks doet. Wanneer je hier weinig verstand van hebt, is het ook lastig om te zien waar je op moet letten. Vaak ga je je maar uit van de bedragen waarmee geadverteerd wordt en bedenk je zelf of dit voordelig is of niet. Juist om die reden betaal je al snel te veel voor de autoverzekering.

Je auto wordt immers ouder, je schadevrije jaren zijn misschien veranderd of er zijn andere factoren waardoor je huidige verzekering misschien niet meer voldoende aansluit aan jouw persoonlijke situatie. In dat geval kan het nooit kwaad om autoverzekeringen te vergelijken. Bekijk of er een verzekeraar is die beter aansluit aan jouw wensen. Autoverzekeringen vergelijken loont!

2.      Kies voor de juiste dekking

Er rijden in ons land veel auto’s rond die oververzekerd zijn. Ze zijn destijds nieuw gekocht en er werd direct een allrisk verzekering afgesloten. Een verstandige keuze omdat de dagwaarde toen nog heel hoog lag. Je auto wordt echter ook ouder. Is het wel nodig om een allrisk verzekering aan te houden als je auto inmiddels al 6 jaar oud is? Is het niet tijd om over te stappen naar een lagere dekking? Met de juiste dekking geniet je sneller van een goedkope autoverzekering. Maar welke dekking heb je precies nodig? Dit is afhankelijk van een aantal factoren, leeftijd speelt hier echter de belangrijkste rol in.

  • Rij je in een nieuwe auto of is deze nog niet ouder dan 4? Dan is het verstandig om voor een allrisk verzekering te kiezen.
  • Is je auto tussen de 4 en 8 jaar oud? Kies dan voor een WA+ verzekering.
  • Is je auto inmiddels al ouder dan 8 en is de dagwaarde enorm gedaald? Dan is enkel een WA verzekering voldoende.

3. Claim niet elke schade

De meeste autoverzekeraars werken met zogenaamde ‘schadevrije jaren’. Als je lang schadevrij rijdt, geniet je van een hogere no-claimkorting. Natuurlijk betaal je premie om schades te laten vergoeden, maar soms is het verstandiger om kleine beschadigingen voor eigen rekeningen te nemen. Is er bijvoorbeeld sprake van een klein beetje lakschade? Dan ben je vaak goedkoper uit als je het herstel voor eigen rekening neemt dan dat dit van je no-claimkorting wordt afgetrokken.

De verzekeraar houdt geen rekening met de hoogte van de schade. Bij iedere schade daal je dus een aantal treden op de bonus-malusladder. Een hogere no-claimkorting betekent een goedkope autoverzekering, bedenk daarom goed of de schade hoog genoeg is om dit te melden of dat je de kleine schade gemakkelijk terugverdiend door deze niet te melden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.