20% meer schademeldingen dankzij extreem weer

1

Sinds 2011 is het aantal schademeldingen aan woningen veroorzaakt door extreem weer met ruim 20% toegenomen. Volgens Interpolis lopen vooral platte daken snel schade op. Daarom start de verzekeraar met het Groene Daken-initiatief.

Sinds 2011 is het aantal schademeldingen gestegen van 5.900 naar ruim 7.300 in 2018. In 2011 herstelde Interpolis voor 5,5 miljoen euro aan neerslagschade en in 2018 voor 9 miljoen.

“Een laagdrempelige manier om neerslagschade te voorkomen, is het door het aanleggen van Groene Daken”, dus Interpolis. Een Groen Dak is een plat dak waarop begroeiing in de vorm van sedumplanten is aangelegd. Groene Daken nemen 25 liter water per vierkante meter op en houden dit ook vast, totdat het water alsnog op normale wijze wordt afgevoerd. Zo verlicht een Groen Dak de druk op het dak zelf en de reguliere waterafvoerkanalen.

Een Groen Dak zorgt er ook voor dat het dak twee keer zo lang meegaat en isoleert. Daarnaast heeft een het een positief effect op de biodiversiteit.

Hitte-eilandeffect

De ‘verstening van onze leefomgeving’ zorgt voor het zogenaamde hitte-eilandeffect: asfalt, steen en staal absorberen warmte en houden dit vast. Een Groen Dak vermindert de omgevingstemperatuur met twee graden en de temperatuur binnen tot vier graden. Een regulier plat dak heeft ook veel te leiden van de zon, met name door UV-straling. Door UV-straling kunnen scheurtjes ontstaan in de dakbedekking, wat bij regenval weer voor lekkage zorgt. De sedumplantjes kunnen voorkomen dat er scheurtjes in de dakbedekking ontstaan.

“Daarom spreken wij de ambitie uit om nog dit jaar 70.000 vierkante meter grijze daken te transformeren naar groen daken”, aldus Youri van der Avoird, propositiemanager Slimme Oplossingen Wonen bij Interpolis.

Welke bijdrage een groen dak levert aan de biodiversiteit, onderzoekt Interpolis de komende periode samen met De Bijen- en Vlinderstichting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.