Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten: ja of nee?

0

Wanneer iemand (vroegtijdig) komt te overlijden, wil diegene natuurlijk dat alles goed geregeld is voor diens nabestaanden. Dit kan onder andere door een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten: de nabestaanden krijgen hiermee een bedrag uitgekeerd na het overlijden, waarmee zij beschermd worden tegen financiële zorgen.

Hoe zit een overlijdensrisicoverzekering in elkaar? En waarom kan het verstandig zijn om er één af te sluiten?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Partners delen vaak vaste lasten, zoals de kosten voor de hypotheek. Als één van beide (vroegtijdig) komt te overlijden, blijven deze kosten hetzelfde, terwijl er misschien wel een inkomen wegvalt. Nabestaanden kunnen hierdoor financiële zorgen krijgen, doordat zij niet genoeg inkomen hebben om deze kosten te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering vangt (een deel van) deze kosten op.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een ORV?

Bij het afsluiten van een ORV zijn er drie keuzes die gemaakt moeten worden:

Op wiens leven wordt de verzekering afgesloten?
Met een ORV kan iemand diens eigen leven verzekeren of dat van iemand anders. Als iemand zijn of haar eigen leven verzekert, krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd wanneer de persoon overlijdt. Wordt de verzekering afgesloten op bijvoorbeeld het leven van de partner? Dan heeft deze persoon recht op een bedrag indien de partner overlijdt.

Partners kunnen ervoor kiezen om beiden een losse verzekering af te sluiten op elkaars leven, met eventueel een verschillend verzekerd bedrag en andere looptijd.

Dit is bijvoorbeeld handig als een van beide fors meer verdient en dus meer bijdraagt aan de gezamenlijke lasten. Als één van beiden overlijdt, krijgt de ander een bedrag uitgekeerd. De andere verzekering blijft dan doorlopen: hier kunnen bijvoorbeeld kinderen aanspraak op maken tegen de tijd dat de andere ouder overlijdt.

Ook kunnen partners ervoor kiezen om samen één verzekering af te sluiten op twee levens. Het verzekerde bedrag is dan voor beide hetzelfde. Wanneer één van beide overlijdt, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd en stopt de verzekering. Dit is vaak een goedkopere optie.

Welk bedrag wordt er verzekerd?
Mensen bepalen zelf welk bedrag zij verzekeren. Zo kunnen zij er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de hypotheeksom te verzekeren, of de gehele hypotheek. Ook kan een ander bedrag dan de hypotheek worden verzekerd, bijvoorbeeld om kosten op te vangen voor de studie van een kind.

Welke looptijd wordt er gekozen?
Het is belangrijk om de duur van de verzekering aan te passen op het doel waarvoor deze wordt afgesloten. Is het bijvoorbeeld voor een hypotheek? Dan kan de duur van de verzekering overeenkomen met de resterende looptijd van de hypotheek.

Wel of geen ORV afsluiten?

Het is wettelijk niet verplicht om een ORV af te sluiten. Sommige banken eisen wel dat er een ORV wordt afgesloten wanneer iemand een hypotheek aangaat.

Als iemand overweegt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is het vooral belangrijk dat zij zichzelf afvragen: “kunnen mijn nabestaanden de lasten dragen als ik overlijdt?” Als het antwoord hierop ‘ja’ is, is de verzekering misschien niet essentieel. Ook wanneer de hypotheek al volledig is afgelost, is een ORV niet altijd nodig.

Worden de kosten voor nabestaanden te hoog wanneer één inkomen door overlijden wegvalt? Dan kan het juist wel verstandig zijn om een ORV af te sluiten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.