Werknemer met burn-out ontloopt bedrijfsarts

0

De meerderheid van de Nederlanders ziet het hebben van een burn-out nog steeds als een taboe. Daarom zou minder dan een kwart bij een burn-out een bedrijfsarts raadplegen. Dat blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen.

Veel meer mensen kiezen ervoor om de huisarts te bezoeken bij burn-out-klachten. Dat men hulp zoekt buiten kantoor om, heeft mogelijk te maken met de angst voor vervelende reacties en consequenties.

40% zou het moeilijk vinden om het bij hun leidinggevende aan te kaarten, mochten zij in een burn-out belanden. Richting collega’s of klantrelaties is men even huiverig. Het is echter wel van groot belang dat werknemers dit snel doen, stelt Michiel Meijer, directeur bij TAF Verzekeringen. “Een huisarts kan namelijk wel een burn-out vaststellen, maar niet helpen bij het nemen van voldoende rust.”

Zelfredzaamheid te hoog ingeschat

Eén op de vijf Nederlanders zou überhaupt geen arts raadplegen. Daarnaast kan 38% naar eigen zeggen vroegtijdig op de rem trappen bij symptomen, en daarmee een burn-out voorkomen. “Te veel mensen schatten hun zelfredzaamheid te hoog in. Het inschakelen van professionele hulp en het inlichten van werkrelaties kan het verschil betekenen tussen een snel herstel en een jarenlange burn-out”, stelt Meijer.

88% is van mening dat iedereen een burn-out kan krijgen. Toch denkt 20% dat de kans klein is dat het henzelf overkomt. Momenteel ervaart volgens kennisinstituten een kwart van de jonge werkenden burn-outklachten, zowel onder mannen als vrouwen.

Mogelijkheden AOV onbekend

Weinig mensen (22%) weten dat de mogelijkheid bestaat om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door een burn-out via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ruim een kwart van de ondervraagden vindt het gevaar van een burn-out een goede reden om een AOV af te sluiten. Hetzelfde percentage zou met een dergelijk vangnet eerder toegeven aan een burn-out, in plaats van te blijven werken tot je omvalt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.