Blikseminslag is niet te voorkomen

0

Er is nog relatief veel onwetendheid in de branche over het toenemend aantal bliksem- en inductieschades. Dat bleek tijdens een kennissessie over dit onderwerp, georganiseerd door technisch en maritiem expertisebureau Arntz | van Helden. De schade als gevolg van bliksem- of inductieschade kan echter fors oplopen.

Aanleiding voor deze bijeenkomst voor makelaars en verzekeraars waren de hevige onweersbuien die eind augustus over het land trokken. Volgens Herman van Meeteren, binnen Arntz | van Helden gespecialiseerd in technische schades waaronder bliksem- en inductieschade aan gebouw gebonden installaties en elektronische systemen, zal de schade als gevolg van bliksem- of inductieschade door klimaatveranderingen in de toekomst alleen maar hoger worden.

Voorkomen is onmogelijk
Als vaste expert op de bliksem- en inductieschades aan nagenoeg alle kerken in Nederland behandelt Van Meeteren een bovengemiddeld aantal van dit soort schades en geeft hij preventieadviezen. Van Meeteren: “Nu al vinden er zo’n 100.000 tot 300.000 bliksemontladingen per jaar plaats. Ongeveer 10% hiervan vormt een inslag naar aarde.

De vraag is dan wat kan de eigenaar van een pand er zelf aan doen om blikseminslag te voorkomen? Feit is dat het voorkomen van blikseminslag niet mogelijk is. Wat je wel kunt doen, is de gevolgen van een inslag zo veel mogelijk beperken. Een inslag kan namelijk grote consequenties hebben.”

Directe of indirecte inslag
In InFinance analyseerde Van Meeteren niet alleen de gevolgen van bliksem- en inductieschade, hij bracht het onderwerp ook terug naar de basis. Blikseminslag; waar hebben we het dan over? Van Meeteren: “Bij blikseminslag kan er sprake zijn van directe inslag of indirecte inslag. Het is voor verzekeraars van belang om te weten of het gaat om directe of indirecte inslag in verband met de dekking van de diverse polissen.

Er is sprake van een directe inslag als een verzekerd object direct en aantoonbaar door de bliksem wordt geraakt. Schade die hierdoor ontstaat, is in bijna alle gevallen op de brandpolis gedekt. Bij indirecte inslag is het verzekerde object zelf niet geraakt, maar is er schade als gevolg van de blikseminslag in de nabijheid. We spreken dan van inductie of spanningsversleping.”

Consequenties blikseminslag
Wat kunnen de consequenties zijn van blikseminslag op bijvoorbeeld een woning? Van Meeteren: “In een woning kunnen technische apparaten kapot gaan. Denk aan een tv, audioapparatuur, computer of de beveiligings- en verdeelinstallatie in de meterkast. Met eventueel brand als gevolg. Naast deze technische schade kan een inslag ook in organisatorisch opzicht gevolgen hebben. Als er bijvoorbeeld inslag in de meterkast is en er ook nog zaken als de koelkast of een computer kapot gaan, dan zal het nodige geregeld moeten worden om het huishouden weer draaiende te krijgen. Dit is nog wel te overzien. Maar wat als dit gebeurt bij bijvoorbeeld een zorginstelling of bedrijf?”

Lees hier de complete analyse van Herman van Meeteren in InFinance over de gevolgen, het voorkomen en de verschillende soorten schaden die een blikseminslag kan veroorzaken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.