Zwitserleven waarschuwt om partnerpensioen

0

Zwitserleven wil samenwonende stellen activeren om zich aan te melden voor een partnerpensioen bij hun werkgever of pensioenuitvoerder. “Bij het overlijden van de partner kan dat duizenden euro’s op jaarbasis schelen.”

De pensioenverzekeraar vraagt stellen die gaan samenwonen om goed naar hun pensioenregeling te kijken en tijdig bij hun werkgever of pensioenuitvoerder aan te geven dat zij partners zijn. Samenwoners, die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, komen in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een partnerpensioen.

“Sommige stellen wonen jarenlang samen en hebben soms zelfs kinderen, maar bij het overlijden van de partner kunnen zij geen aanspraak maken op partnerpensioen”, aldus Hans Visser, general manager Pensioenen bij Zwitserleven. “Dat kan duizenden euro’s per jaar schelen.” Hij verwijst daarvoor naar een voorbeeldberekening.

Niet altijd automatisch geregeld

In de meeste pensioenregelingen is een huwelijk of geregistreerd partnerschap aanleiding om de partner automatisch aan te wijzen voor het partnerpensioen. Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente dit automatisch door aan de pensioenuitvoerder en is het partnerpensioen automatisch verzekerd. Voor stellen die samenwonen is de dekking voor een partnerpensioen meestal niet automatisch verzekerd.

Visser roept deze stellen dan ook op om zelf in actie te komen. “U moet uw partner zelf aanmelden bij uw werkgever of pensioenuitvoerder. Bekijk de informatie van uw pensioenuitvoerder om te zien of er in uw pensioenregeling een partnerpensioen is. En laat uw partner dit ook doen bij zijn of haar pensioenregeling. Uw werkgever regelt namelijk het partnerpensioen voor uw partner en de werkgever van uw partner doet dat voor u.”

Visser wijst er ook op dat werkgevers of pensioenuitvoerders ingelicht dienen te worden als stellen uit elkaar gaan en niet meer samenwonen. “De ex-partner blijft anders mogelijk recht houden op (een deel van) het partnerpensioen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.