Werkgever zoekt ondersteuning bij pensioencommunicatie

0

Veel Nederlandse werkgevers hebben behoefte aan ondersteuning bij het informeren van hun werknemers over hun pensioenregeling. Volgens Scildon biedt dit kansen voor pensioenadviseurs.

Een grote meerderheid van de Nederlandse werkgevers geeft aan onvoldoende bekend te zijn met hun verplichtingen op grond van de Wet Pensioencommunicatie, zo blijkt uit onderzoek van Scildon. Zij willen ondersteund worden bij het informeren van hun werknemers over hun pensioenregeling. Die ondersteuning verwachten ze zowel van de adviseur als van de pensioenuitvoerder.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bij veel werkgevers de juiste informatie ontbreekt om hun werknemers goed te informeren. Enkele van de opvallende resultaten die dit illustreren zijn:

  • 65% van de werkgevers geeft aan niet volledig bekend te zijn met de verplichte informatie aan werknemers over hun pensioen bij bijvoorbeeld sollicitatie en veranderingen in de persoonlijke situatie.
  • 53% van de werkgevers geeft aan dat hun werknemers behoefte hebben aan aanvullende informatie over hun pensioenregeling, waarin zij niet zelf kunnen voorzien.
  • 50% van de werkgevers geeft aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning op het gebied van communicatie aan hun werknemers over de pensioenregeling.
  • Veel genoemde voorbeelden van de gewenste ondersteuning zijn algemene informatie over de verplichtingen van de werkgever, specifieke informatie bij indiensttreding en wijzigingen in de persoonlijke situatie, en uitleg over het pensioenportaal.
  • 27% van de werkgevers verwacht ondersteuning van de pensioenadviseur, 24% van de pensioenaanbieder, en 18% van zowel pensioenadviseur als aanbieder.
  • 71% van de werkgevers is tevreden tot heel erg tevreden over de ondersteuning van de pensioenadviseur in de communicatie naar werknemers.

Ook pensioenadviseur ziet tendens

Ook pensioenadviseurs zelf zien deze tendens bij hun klanten, concludeert Scildon uit een ander onderzoek van Bureau DFO. Kijkend naar bijvoorbeeld het Pensioenakkoord geeft 84% van de adviseurs hierin aan dat werkgevers zich onvoldoende realiseren wat de financiële en juridische consequenties van dit akkoord zijn. Belangrijk signaal is ook dat 65% van de adviseurs aangeeft te ervaren dat het aantal relaties dat zich zorgen maakt over hun toekomstige pensioensituatie groeit.

Jan-Albert van Laar, Manager Pensioen: “82% van de adviseurs geeft aan dat er behoefte is aan een meerjarige campagne om consumenten beter te informeren over het pensioenakkoord en de consequenties die dit heeft op de bestaande en nieuwe pensioenregelingen. Maar alleen met een campagne gaan we het niet redden. De overheid, aanbieders, adviseurs en werkgeversorganisaties zullen de handen in elkaar moeten slaan en de inspanningen sterk verhogen om werkgevers en werknemers bewuster te maken over het onderwerp pensioen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.