VFBO: ‘AFM zet pensioendeelnemers in de kou’

0

Dankzij de recente AFM-interpretatie van ‘informeren’ ontbreekt het pensioendeelnemers straks aan adequaat advies om goede keuzes te kunnen maken. Het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO) vraagt om meer consumentenbescherming.

Het VFBO is niet blij met de in december gepubliceerde ‘Interpretatie informeren en adviseren’ van de AFM. Keuzebegeleiding in het kader van de Wet Toekomst Pensioenen valt daarmee onder de definitie ‘informeren’, dus niet ‘adviseren’.

Uit de recente AFM-interpretatie komt naar voren dat alleen sprake is van advies bij het afsluiten van een nieuw financieel product. Er is sprake van informeren wanneer niet wordt voldaan aan een van de drie eisen (specifieke klant, product en situatie) óf wanneer het gaat om een bestaand financieel product.

Keuzebegeleiding in het kader van de Wet Toekomst Pensioenen valt ook onder de definitie ‘informeren’. In de optiek van het VFBO is voor het maken van keuzes over de pensioenvoorziening echter financieel inzicht noodzakelijk. “Alleen vanuit inzicht kan een deelnemer optimale pensioenkeuzes binnen de pensioenregeling maken.”

VFBO pleit ervoor dat pensioenuitvoerders de open norm van keuzebegeleiding laten invullen door goed opgeleide gecertificeerde adviseurs. De kwaliteit van deze financieel adviseurs biedt garanties voor een passend persoonlijk advies, dat bijdraagt aan de financiële gezondheid van pensioendeelnemers.

Alleen informeren is onvoldoende

De open norm keuzebegeleiding verplicht pensioenuitvoerders om zich maximaal in te spannen om deelnemers op een adequate wijze te begeleiden bij het maken van (voorlopige) keuzes. “Alles haakt in elkaar. Je kunt geen onderbouwde pensioenkeuzes maken als je niet de consequenties voor je totale financiële situatie in beeld hebt”, zegt Conny Weber, voorzitter van de Commissie PA & Lobby van het VFBO. “In het nieuwe pensioenstelsel is het alleen verstrekken van informatie aan pensioendeelnemers onvoldoende. Er is zorgvuldig advies nodig. Pensioenuitvoerders moeten invulling geven aan hun zorgplicht door hiervoor vakbekwame mensen in te zetten.”

Ze vervolgt: “De Wft is er juist om te waarborgen dat consumenten – dus ook pensioendeelnemers – een zorgvuldig, passend, vakbekwaam en integer advies krijgen. Naar onze mening wordt de bescherming met deze interpretatie van ‘informeren’ volledig losgelaten. Daarmee zet de AFM pensioendeelnemers in de kou.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.