‘Verlaging pensioenen komt in zicht’

0

Het verlagen van de pensioenen in 2020 komt steeds dichterbij, zo meldden de pensioenfondsen PMT en PME vanochtend. De fondsen roepen kabinet en sociale partners op om haast te maken met een herziening van het pensioenstelsel.

De actuele dekkingsgraad van PMT daalde in het vierde kwartaal van 2018 van 104,6% naar 99,4%. De actuele dekkingsgraad van PME daalde in het laatste kwartaal van 2018 van 103,4% naar 97,6%. Dit allemaal als gevolg van tegenvallende beurzen en een dalende rente.

Hiermee zijn de pensioenfondsen ver verwijderd van de dekkingsgraad van 104,3% die de fondsen minimaal nodig hebben om in 2020 de pensioenen niet te hoeven verlagen.

Oplossing

Volgens Voorzitter uitvoerend bestuur Eric Uijen van PME dreigen haar deelnemers en gepensioneerden de prijs te moeten betalen voor het uitblijven van een pensioenakkoord. “Iedereen is zich ervan bewust dat er snel iets moet veranderen. Ik vind het onrechtvaardig om aan de vooravond van een nieuw stelsel zo’n drastische maatregel te moeten nemen. Verlagen van de pensioenen is enorm ingrijpend voor alle PME-ers, en voor het vertrouwen in het pensioenstelsel in Nederland. Wij vragen kabinet en sociale partners om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. En in de tussentijd in ieder geval te zorgen dat er geen verlagingen doorgevoerd hoeven te worden.”

Ook Jos Brocken, de werknemersvoorzitters van PMT, vindt een verlaging van de pensioen ongewenst. “Het is onze deelnemers en gepensioneerden, in deze huidige economische situatie niet uit te leggen dat pensioenen verlaagd moeten worden. Een verlaging heeft enorme impact op de pensioenen van PMT’ers. Het gemiddelde pensioen bij PMT is 600 euro per maand en elke verlaging komt hard aan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.