Vastgoed levert pensioenfondsen verlies op

0

Na jaren van koerswinsten leden Nederlandse pensioenfondsen in 2022 verliezen op hun beleggingen in vastgoed, blijkt uit cijfers van DNB. Vooral beursgenoteerd vastgoed daalde in waarde. Het verlies betrof in totaal 14,6 miljard euro.

Pensioenfondsen hadden eind 2022 voor in totaal 158 miljard euro aan beleggingen in vastgoed, ofwel 10,9% van hun belegd vermogen. Van de per saldo 14,6 miljard euro verlies die pensioenfondsen in 2022 op hun vastgoedbeleggingen leden, betrof 15,1 miljard euro de beleggingen in beursgenoteerd vastgoed (-22% van de beginbalans). Deze verliezen manifesteerden zich al vroeg in 2022 met een piek in het tweede kwartaal. De verliezen werden nog gemitigeerd door wisselkoerseffecten, met name de gestegen Amerikaanse dollar, zonder welke het verlies 17,9 miljard euro bedroeg.

Op direct aangehouden vastgoed bleef het verlies beperkt tot 0,7 miljard euro (-1,5% van de boekwaarde). Op vastgoedfondsen werd over het gehele jaar gemeten een positieve waardeontwikkeling geboekt van 1,2 miljard euro, ofwel 2,2% procent. Deze winst was geheel te danken aan bovengenoemde wisselkoerseffecten; het pure prijseffect bedroeg -0,4 miljard euro.

Het directe vastgoed en indirect via gerelateerde Nederlandse beleggingsfondsen aangehouden vastgoed van pensioenfondsen betreft relatief vaak woningen. Minder dan een derde betreft kantoren, winkelpanden en overig vastgoed. Beide vrijwel volledig in Nederland.

Minder beleggingsjaar

2022 was een minder beleggingsjaar voor pensioenfondsen. Dalende beurskoersen resulteerden in koersverliezen op beleggingen in aandelen van 46 miljard euro (-18,3% van de gemiddelde balans) en op beleggingsfondsen van 70 miljard euro (-9,1%). Daarnaast daalden de beleggingen in obligaties met 141 miljard euro in waarde (-22,4%) als gevolg van de sterk gestegen rente, en werden op (voornamelijk rente-) derivaten verliezen geboekt van 165 miljard euro. Deze koersverliezen werden beperkt gecompenseerd door de gestegen koers van de Amerikaanse dollar, waardoor de waarde in euro’s steeg met 18 miljard euro (1,0%).

Desondanks waren de gevolgen hiervan voor de financiële positie van pensioenfondsen relatief beperkt, doordat ook de verplichtingen sterk in waarde daalden (375 miljard euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.