Sector pakt transitie pensioenen ‘voortvarend’ op

0

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel wordt voortvarend opgepakt door sociale partners en pensioenuitvoerders. Minister Schouten ziet geen aanleiding om de uiterste transitiedatum van 1 januari 2028 te verschuiven.

Dat stelt de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in de eerste halfjaarlijkse voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen (PDF). Deze monitoring volgt de ontwikkelingen in de pensioensector tijdens deze grote stelselwijziging.

In het rapport geeft de regeringscommissaris aan dat het belangrijk is dat de sector voortvarend aan de slag blijft, omdat de transitieperiode krap is. De toegezegde verlenging van de transitietermijn tot 1 januari 2028 is vooralsnog toereikend. Op advies van de commissaris kijkt de minister op korte termijn samen met sociale partners, pensioenfondsen, verzekeraars en de toezichthouders hoe best practices gedeeld kunnen worden.

Stand transitie

De arbeidsvoorwaardelijke afspraken tussen de sociale partners over de nieuwe pensioenregeling worden momenteel afgerond. In 2025 zullen er, zoals het er nu naar uitziet, veertien fondsen invaren. In 2026 zijn dat er waarschijnlijk 74, in 2027 zijn dat er 44 en in 2028 varen er vijf in. Daarnaast is 25% van de pensioenfondsen niet van plan in te varen. Redenen om niet in te varen zijn bijvoorbeeld het feit dat invaren tot een onevenwichtig nadeel leidt of omdat fondsen voor die tijd liquideren.

Voor regelingen ondergebracht bij verzekeraars of premiepensioeninstellingen (PPI’s) geldt een ander proces. De verzekeraars en PPI’s beginnen met productontwikkeling. Bij het merendeel van de verzekeraars (83%) en de PPI’s (75%) loopt de productontwikkeling conform de planning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.