Pensioenfondsen vinden stijgende lijn in augustus

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen van 108% naar 109%. De stijging van de eerste helft van dit jaar wordt hiermee opgepakt, na een terugval in juli.

Dit constateert Aon in haar Pensioenthermometer. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is constant gebleven op 103%. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum. Aangezien deze dekkingsgraad van 103% een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen met een lagere beleidsdekkingsgraad. Met de stijgingen in de eerste helft van dit jaar lijken de meeste fondsen echter uit de gevarenzone te zijn.

De rente bewoog nauwelijks in het eerste deel van augustus, maar de laatste dagen was er toch sprake van een lichte stijging. Per saldo steeg in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste veertig jaar met gemiddeld 4 basispunten. De verplichtingen daalden daardoor met 0,7%.

Aandelenmarkten licht positief

De financiële markten lieten positieve rendementen zien. De aandelen van ontwikkelde markten stegen met ruim 2% en aandelen van opkomende markten herstelden met 3% van de slechte maand juli. Beursgenoteerd vastgoed profiteerde van het verder aantrekken van de economie met 1,5% rendement. Door de iets gestegen rente daalde de vastrentende waardenportefeuille met circa 1%. Slechts high yield en emerging markets debt behaalden kleine positieve rendementen van bijna 1%. Al met al groeide de totale portefeuille en behaalde deze een positief rendement van ongeveer 0,7%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.