Ook in april stegen dekkingsgraden pensioenfondsen

0

In april hield de stijging van de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen aan. Dat kwam voornamelijk door de gestegen rente. De aandelenrendementen waren namelijk minder goed.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg in april naar 118%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in april stabiel op 118%.

Afbouw van het risico

Nu de dekkingsgraden er mooi voorstaan, speelt volgens Aon bij veel fondsen het vraagstuk van bescherming van de dekkingsgraad. Waar De Nederlandsche Bank ruimte biedt om voor te sorteren op het nieuwe stelsel en meer risico te nemen, kijken fondsen juist naar afbouw van het risico. Als sociale partners helder hebben waar ze naartoe willen, komt onvermijdelijk de vraag op tafel ‘hoe beschermen we de dekkingsgraad richting het invaarmoment?’. Dit om de kans te vergroten dat het fonds met volledige vulling van de beoogde reserves het nieuwe stelsel ingaat.

Er zijn volgens Aon verschillende mogelijkheden voor de vormgeving van een dergelijke beschermingsconstructies. Zoals middels opties of met het afbouwen van het aandelenrisico of het renterisico. Als bijvoorbeeld de afdekking van het renterisico wordt verhoogd tijdens de transitiefase is het logisch dit tijdens of vlak voor de transitie in lijn te brengen met het gewenste afdekkingsbeleid in het nieuwe kader. Dat zou op zeer lange looptijden kunnen betekenen dat er relatief veel transacties plaatsvinden

“Het zou mooi zijn als fondsen iets meer tijd krijgen om naar het beoogde beleggingsbeleid in het nieuwe stelsel te gaan”, zegt Frank Driessen (foto), Director Wealth Solutions, Aon Nederland. “Op die manier kan er sprake zijn van een beheerste overgang en wordt de marktimpact van deze transacties wat kleiner.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.