Nieuwe pensioenwet aangenomen door Tweede Kamer

1

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteravond de nieuwe pensioenwet aangenomen. Daarmee lijkt er ook in de Eerste Kamer een meerderheid te zijn voor het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’.

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt ervoor dat de pensioenen sneller verhoogd kunnen worden als het economisch goed gaat. Tegelijkertijd kunnen pensioenen ook omlaag gaan als het economisch erg tegen zit. Er zijn wel meerdere mechanismen ingebouwd om dat te voorkomen. Zo komt er een solidariteitsreserve om verliezen op te vangen en kunnen verlagingen uitgesmeerd worden over meerdere jaren.

Ook wordt met de nieuwe regels duidelijker wat pensioendeelnemers opbouwen en de regels sluiten beter aan bij het feit dat mensen niet meer veertig jaar bij één baas werken.

Minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioen Carola Schouten (afbeelding) stuurde het wetsvoorstel op 30 maart van dit jaar naar de Kamer. In het nieuwe jaar gaat de Eerste Kamer het aangenomen wetsvoorstel behandelen. Naar verwachting treedt de wet in werking op 1 juli 2023. Als de wet van kracht is krijgen vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, tot 1 januari 2027.

Ook voor zzp’ers

In de nieuwe wet staat dat pensioenfondsen zich ook mogen openstellen voor zzp’ers. Uit klantonderzoek van Knab blijkt dat één op de drie zzp’ers van plan is om bij een pensioenfonds te gaan sparen, als die zzp’ers accepteert. “Of dit verstandig is, is zeer de vraag”, aldus Oskar Barendse, financieel expert bij Knab. “Er is nog veel onduidelijk over dit deel van het plan, maar zo’n fonds is vaak duurder dan wanneer je zelf inlegt in – bijvoorbeeld – een pensioenspaarrekening.”

Uit recent klantonderzoek van Knab blijkt dat 60% van de zzp’ers niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Eén van de oorzaken is dat ze de fiscale regelingen niet goed kennen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.