Herstelplannen pensioenfondsen beoordeeld

0

Op één na zullen alle 160 pensioenfondsen die een herstelplan hebben ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB) naar verwachting de komende jaren uit het tekort komen. Dat blijkt uit de beoordeling van de herstelplannen.

Als een pensioenfonds op grond van de beleidsdekkingsgraad niet langer voldoet aan het vereist eigen vermogen (VEV), dan moet het binnen drie maanden een herstelplan bij DNB indienen. In dat herstelplan werkt het pensioenfonds uit hoe het op basis van beleidsdekkingsgraad in maximaal tien jaar weer voldoet aan het strategisch VEV.

Voor de herstelplannen gold ook dit jaar een vrijstellingsregeling, fondsen met een dekkingsgraad hoger dan 90% mochten kiezen voor een verlengde hersteltermijn van twaalf jaar in plaats van tien jaar. 33 fondsen hebben van deze vrijstellingsregeling gebruik gemaakt.

Rendement

De meeste pensioenfondsen gaan in hun herstelplannen uit van het rendement waarmee maximaal gerekend mag worden. De stijging van de dekkingsgraad door overrendement in de herstelplannen is daardoor ruim 40%-punten in de komende tien jaar.

Daar staat tegenover dat de dekkingsgraad daalt doordat pensioenfondsen naar verwachting indexatie zullen verlenen (vanaf dekkingsgraden boven 110%) wat 8%-punten aan dekkingsgraad kost. Daarnaast draagt de premiestelling niet bij aan het herstel, hierdoor levert een gemiddeld pensioenfonds de komende tien jaar 11%-punten aan dekkingsgraad in.

Voor één fonds gold dat het naar verwachting niet voldoende herstelt, dit fonds heeft daarom een korting moeten doorvoeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.