Dekkingsgraden pensioenfondsen stijgen verder naar 110%

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg in september verder van 109% naar 110%. Dit kwam met name tot stand dankzij de stijgende rente. Dit constateert Aon in haar Pensioenthermometer. De druk om te indexeren wordt hoger.

De beleggingsresultaten vielen in september wat tegen na de forse stijgingen in de eerste helft van het jaar. Het effect van de stijgende rente woog zwaarder en de stijging van de dekkingsgraad zet hiermee door.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is gestegen naar 105%. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum van 90%. Aangezien deze dekkingsgraad van 105% een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen met een lagere beleidsdekkingsgraad. Met de stijgingen dit jaar lijken de meeste fondsen echter uit de gevarenzone te zijn.

Door toenemende inflatiedreiging nam de druk op de rente toe, met als gevolg een stijging in september. In een maand tijd steeg per saldo de risicovrije rente over de eerste veertig jaar met gemiddeld 18 basispunten. De verplichtingen daalden daardoor met 3,5%.

Voor wie zijn de overschotten?

Nu de dekkingsgraden verder opklimmen staan de fondsen er een stuk gunstiger voor dan een jaar geleden. Met een gemiddelde beleidsdekkingsgraad van 105% komt voor veel fondsen indexatie in zicht. Het herstel blijft echter broos, de situatie op de financiële markten kan snel omslaan, hebben we in het verleden gezien. De discussie gaat echter veelal over of fondsen gebruik kunnen maken van het transitie-FTK en al eerder kunnen indexeren. Zoals het er nu naar uitziet wordt het transitie-FTK van toepassing vanaf 1 januari 2023. Bonden willen graag dat de fondsen eerder gebruik kunnen gaan maken van het transitie-FTK en tot indexeren kunnen overgaan.

Als pensioenfondsen eenmaal indexeren, kan dit niet meer worden teruggedraaid en dus zullen de besturen aansturen op een zorgvuldige afweging. “Bij het overgaan naar het nieuwe stelsel worden sommige deelnemers benadeeld, met name 40-plussers vanwege het afschaffen van de huidige doorsneepremie. Zij zullen gecompenseerd moeten worden. Ik kan mij voorstellen dat pensioenfondsen die rekening liever vanuit de wat grotere buffers willen betalen, dan eerst te indexeren en vervolgens toch weer te moeten korten”, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.

Druk om te indexeren is hoog

Aan de andere kant is er nu een generatie gepensioneerden die al jaren geen indexatie heeft gehad. Dit was nu juist één van de redenen om naar een nieuw stelsel over te gaan. Driessen: “De druk om pensioen te verhogen is hoog. Mocht het volgens de regels en systematiek van ons pensioenstelsel ook echt kunnen, dan zul je als pensioenfonds heel goed moeten beargumenteren waarom je hier dan toch weer van afwijkt.”

“In ieder geval is het prettig dat de fondsen er een stuk rooskleuriger voorstaan dan aan het begin van het jaar. Dit helpt in de discussies bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Overigens toont de afgelopen periode aan dat ontwikkelingen snel kunnen gaan en deze situatie ook zo weer kan omslaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.