‘Dekkingsgraad pensioensector verbeterd in derde kwartaal 2023’

0

De dekkingsgraad van de pensioensector is in het derde kwartaal van 2023 verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal, zo meldt DNB.

De dekkingsgraad is uitgekomen op 123,2%: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 5,0 procentpunt. De verbetering komt doordat de waarde van de beleggingen minder is afgenomen dan de waarde van de verplichtingen. De totale beleggingen daalden met 63 miljard euro naar 1.422 miljard euro terwijl de totale verplichtingen met 103 miljard euro daalden naar 1.155 miljard euro.

De dekkingsgraad in het derde kwartaal ligt nog wel onder het niveau van 124,6% van een jaar geleden. In het afgelopen jaar heeft de toekenning van indexaties een ongunstige invloed gehad op de dekkingsgraden, waar de stijging van de rente een gunstige invloed had.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 119,0%: een daling van -0,4 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het derde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.