Dekkingsgraad pensioenfondsen weer omlaag

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus teruggevallen naar 106%. In juli was nog sprake van een stijging naar 107%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 103%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. Met een gemiddelde beleidsdekkingsgraad van 103% bevinden veel fondsen zich nog onder de minimaal vereiste 104,3%. Dat geldt ook voor een aantal grote fondsen. Gezien de teruggevallen dekkingsgraad lijkt het risico op kortingen nog niet afgewend en is indexatie nog steeds niet in zicht.

Een aankondiging van Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, leidde vorige maand tot een rentestijging. Deze rente is nu weer teruggezakt. Per saldo daalde de rente gemiddeld met 13 basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef in augustus stabiel op 2,7%. Per saldo steeg de waarde van de verplichtingen met ongeveer 2,7%.

De beleidsdekkingsgraad bleef in augustus stabiel. Omdat de beleidsdekkingsgraad de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden betreft, wegen de lage dekkingsgraden uit 2016 daarin steeds minder zwaar mee.

Vermogen licht gestegen

Het vermogen van pensioenfondsen steeg in augustus. Door de rentedaling steeg de vastrentende waardenportefeuille met ruim 1% in waarde. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een verlies van 0,7%, terwijl de opkomende markten een winst van 1,4% noteerden. Onroerend goed daalde in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen steeg per saldo met 1,0%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.