Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei stabiel gebleven op 105%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg met 1% naar 101%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Met een gemiddelde dekkingsgraad van 105% lijken de fondsen uit de gevarenzone voor kortingen. Maar een gemiddelde dekkingsgraad betekent volgens Aon dus ook dat een aantal fondsen onder die grens zit.

Kabinetsformatie

Indexatie van de pensioenen is volgens Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt, nog niet in zicht. “Dat maakt discussie over een nieuwe stelsel alleen maar urgenter. Pensioenhervorming is één van de onderwerpen op de onderhandelingstafel voor de kabinetsformatie. Maar zolang de vorming van een nieuw kabinet op zich laat wachten, is er ook geen duidelijkheid over nieuwe pensioenhervormingen. Dat betekent dat fondsen niet anders kunnen, dan doorgaan op de ingeslagen weg.”

Afname vermogens

Het vermogen van pensioenfondsen daalde in mei zeer beperkt. Dankzij ontwikkelingen in de rente, kredietwaardigheid en credit spread steeg de vastrentende waardenportefeuille per saldo 1% in waarde. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een licht verlies van 1%. De opkomende markten bleven stabiel. Onroerend goed en commodities daalden in waarde.

De verplichtingen van pensioenfondsen daalden licht. De swaprente op de korte looptijden daalde in mei met één a twee basispunten. Op looptijden van meer dan 11 jaar steeg de rente echter met enkele basispunten, waardoor de verplichtingen van fondsen per saldo licht afnamen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.