Coalitie voorstander individueler pensioensysteem

0

Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is voorstander van een individueler pensioensysteem met collectieve risicodeling en zonder doorsneepremie. “Een nadere uitwerking van variant 4C van de SER-verkenning lijkt meer opportuun te worden”, stelt Frank Driessen, CCO Aon Hewitt.

Bij een keuze voor deze variant moet wat Driessen betreft vooral ook gekeken worden naar de wijze waarop bestaande rechten naar het nieuwe systeem worden gebracht en welke overgangsmaatregelen daarvoor nodig zijn. “Deze zogenoemde invaarproblematiek is tot op heden onderbelicht gebleven.”

Waardeoverdrachten

Dat zei Driessen in een toelichting op de nieuwe Pensioenthermometer van Aon Hewitt.  Steeds meer fondsen hebben een beleidsdekkingsgraad die hoger is dan 100%. Dat is goed nieuws voor werknemers die zijn overgestapt naar een nieuwe werkgever en hun pensioen willen meenemen. Pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad lager dan 100% mogen geen waardeoverdrachten uitvoeren.

 

Beleidsdekkingsgraad

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juni stabiel gebleven op 105%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg één procentpunt, van 101% naar 102%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden. De lage dekkingsgraden uit 2016 worden steeds minder zwaar meegewogen in de huidige beleidsdekkingsgraad.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.